Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så många dödsfall orsakas av internationell handel

Publicerat torsdag 30 mars 2017 kl 06.00
Exportens hälsokostnad för ett land kan bli hög
(1:13 min)
Tre fabriksarbetare på rad
Monteringsarbete i Kina. Foto: TT

Siffran över antalet dödsfall till följd av luftföroreningar utomhus bedöms vara cirka 3,5 miljoner per år. En studie visar nu hur stor del av dödsfallen som orsakas av varuhandeln.

Nu finns det en uppskattning av hur många dödsfall i världen som orsakas av luftföroreningar till följd av internationell handel med varor.

Men det handlar inte om luftföroreningar från långa varutransporter mellan kontinenter. I stället rör det sig om att människor i ett land efterfrågar varor som produceras i ett annat land, och därmed orsakar mera utsläpp av luftföroreningar där.

Årssiffran för antalet förtida dödsfall i världen till följd av luftföroreningar utomhus har uppskattats till cirka 3,5 miljoner. Enligt en ny studie i Nature ligger den internationella varuhandeln bakom 22 procent av dessa dödsfall.

Det här är siffror som inte funnits tidigare.

 – Produktionen av varor i till exempel Kina ger upphov till utsläpp av föroreningar där. Sedan säljs de här varorna runt om i världen, bland annat till Europa och Sverige. Det innebär att man får utsläpp av luftföroreningar i Kina som kan hänföras till vår egen konsumtion, säger Peringe Grennfelt miljöinstitutet IVL i en kommentar till siffrorna. 

Vad är det för typ av utsläpp som kan ge upphov till de fina partiklar som det handlar om här?

– Det är direkt utsläpp av partiklar, framför allt sot. Men vi har också metallpartiklar från järn- och stålverk och metallurgisk industri. Sedan har vi svaveldioxidutsläpp som ger upphov till sulfatpartiklar i atmosfären, säger Peringe Grennfelt.

Varför är det viktigt att få syn på det här, även om det är en uppskattning av antalet dödsfall?

– Även om osäkerheterna är stora visar det här ändå att produktionen av varor och tjänster hänger samman. Det ger också ett underlag för att samarbeta när det gäller att vidta åtgärder. Inte bara när det gäller transporten i atmosfären utan också i handeln med varor och tjänster, säger Peringe Grennfelt.

Referens: Qiang Zhang et al. Transboundary health impacts of transported global air pollution and international trade. Nature 29 mars 2017. DOI: 10.1038/nature21712)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".