Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränsvärden saknas ofta för skadliga ämnen på arbetet

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 06.00
Vätskor, avgaser och yrande damm
(1:10 min)
En svetsare svetsar i sin verkstad.
Svetsning pågår. Foto: Robert Granström / TT

På många svenska arbetsplatser finns ämnen i miljön som kan ge upphov till hjärtsjukdom, men ofta finns det inga gränsvärden som tar hänsyn till det.

Byggen och verkstäder är exempel på arbetsplatser där det kan finnas ämnen i miljön som kan ge upphov till hjärtsjukdom.

Men ofta saknas det gränsvärden som tar hänsyn till det här. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering i en stor forskningsgenomgång.

– Eftersom hjärt-kärlsjukdom är en av våra allra vanligaste sjukdomar betyder det att det finns viktiga insatser att göra vad det gäller att förebygga, säger Maria Albin som är professor i arbets- och miljömedicin och har varit sakkunnig i arbetet.

Det handlar bland annat om skärvätskor som används vid svetsning, om ämnen i fordonsavgaser. Det kan också röra sig om något så vardagligt som kvartsdamm. Det är damm från sten och sand med mineralet kvarts i som kan yra i luften vid byggen, rivningar och tunnelarbeten.

Även om en del av ämnena är reglerade på grund av tidigare kända hälsorisker så räcker inte det, enligt Maria Albin.

– För flera av dem finns det gränsvärden men de gränsvärdena har ofta inte tagit med risken för hjärt-kärlsjukdom i beräkningen.

Hon menar att arbetsgivare, läkare, myndigheter och försäkringskassan borde reagera på den nya SBU-rapporten.

– Vi menar att det är viktigt att de som på olika sätt ansvarar för säkerheten i arbetsmiljön går igenom det här och ser vad det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".