Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Därför ville de fånga valarnas andedräkt

Publicerat fredag 31 mars kl 16.24
Forskaren Pete Schroeder sitter i en båt och samlar in prover från späckhuggares utandningsluft med hjälp av en lång aluminiumstång.
1 av 2
Forskaren Pete Schroeder samlar in prover från späckhuggares utandningsluft. Foto: Jeff Foster
Några av späckhuggarna i det område som forskarna jobbat i. Foto: Pete Schroeder
2 av 2
Några av späckhuggarna i det område som forskarna jobbat i. Foto: Pete Schroeder

Utandningsluften hos valar kanske kan avslöja hur de mår. Det hoppas forskare i Kanada och USA.

Forskarna har samlat in prover från när späckhuggare längs kusten i nordvästra USA kommer upp till ytan och blåser ut sin utandningsluft.

De fångade de in utandningsluften i platta skålar som de sträckte fram mot späckhuggarna på långa aluminiumstänger.

Laboratorieanalyser visade sedan att det fanns en hel del bakterier och mikroskopiska svampar i djurens lungor. En del av dem var sådana som är kända för att kunna orsaka sjukdom.

Därför skulle sjukdomar kunna vara viktiga att räkna med, enligt forskarna, för att förstå hela hotbilden som finns mot späckhuggarna i det här området.

Referens: Stephen A. Raverty et al. Respiratory Microbiome of Endangered Southern Resident Killer Whales and Microbiota of Surrounding Sea Surface Microlayer in the Eastern North Pacific. Scientific Reports 31 mars 2017. DOI: 10.1038/s41598-017-00457-5

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".