Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på uppehållstillstånd drabbar studenter och forskare

Publicerat torsdag 6 april kl 06.00
"Jag känner mig fångad, ensam och diskriminerad"
(1:45 min)
Parisa Rabieifar i labbet
1 av 2
Doktoranden Parisa Rabieifar forskar om bröstcancer vid Karolinska institutet, kommer ursprungligen från Iran och har väntat på en förlängning av sitt uppehållstillstånd i snart åtta månader.
studenter sitter och pluggar vid bord och bänkar
2 av 2
Foto: Bertil Ericson / TT

Utländska studenter och forskare som kommer till Sverige för att studera får vänta mycket länge på sina uppehållstillstånd. Migrationsverket har nu fått i uppdrag att snabbt korta väntetiderna.

Doktoranden Parisa Rabieifar forskar kring bröstcancer vid Karolinska institutet. Hon har väntat på besked om ett förlängt uppehållstillstånd i snart åtta månader. 

– Jag är fast här. Jag kan inte resa i mitt jobb, inte besöka min familj och mina kära. Jag känner mig ensam och diskriminerad, säger hon. 

Parisa Rabieifar är inte den enda. Vid universitet och högskolor över hela Sverige finns studenter, doktorander och forskare som inte får sina uppehållstillstånd i tid för att studera eller forska.

Förutom att det här drabbar människor på det personliga planet, är många inom högskole- och universitetsvärlden nu oroliga för att det här i förlängningen även kan skada Sveriges anseende som ett attraktivt land att studera och forska i.

Det är viktigt att snabbt hitta en lösning, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson. 

– Det är oerhört viktigt för Sverige. Ska Sverige vara konkurrenskraftigt i framtiden behöver globaliseringen av kunskap att öka, säger hon.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur man snabbt ska korta handläggningstiderna för uppehållstillstånd för studier.

– Vi jobbar intensivt med handlingsplanen säger Cecilia Borin, kvalitetschef på Migrationsverket. 

Just nu fokuserar man på att stödja och underlätta för sina handläggare med bättre rutiner, säger hon.

– Vi jobbar också med att förbättra informationen om vad det är vi behöver för att få in kompletta ansökningar säger Cecilia Borin.

En konkret förändring som skett sedan i höstas är att doktorander som Parisa Rabieifar nu får tvååriga uppehållstillstånd, i stället för ettåriga. Doktoranderna slipper då ansöka och vänta på besked varje år. Just nu gäller det endast doktorander, men enligt Cecilia Borin kan det komma att gälla även andra sökande framöver. 

– Vi börjar med doktorander, de är en utsatt grupp. Men vi vill även se över möjligheten att införa det här på fler typer av ärenden, säger hon. 

Vetandets värld idag: Sena uppehållstillstånd bromsar forskning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".