Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om snabbare sanering efter oljekatastrofer

Publicerat måndag 10 april kl 06.00
Forskning för att följa oljespill
(1:52 min)
Grävskopa gräver upp stor oljeklump
Saneringen efter Deepwater Horizon pågick under lång tid. Foto: Gerald Herbert/TT

Avancerade analyser av hur olja sprider sig från ett demolerat borrhål på havsbotten kanske kan göra saneringsarbeten i havsmiljö effektivare i framtiden.

När oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i den Mexikanska golfen 2010 läckte hundratusentals ton olja ut i havet.

Saneringsarbetet var mycket kostsamt, och en hel del av oljan blev kvar i vattnet eller sköljdes upp på stränderna.

Men kanske kan saneringsarbeten i havsmiljö bli effektivare i framtiden. Det visar laboratoriestudier som görs i ett forskningsprojekt som startades efter oljeolyckan i Mexikanska golfen.

– Med data om temperatur, strömmar i vattnet och med vilket tryck olja och gas strömmar ut har vi möjligheten att
förutsäga storleken på olje- och gasdropparna som forsar ut ur en läckande oljebrunn. Ambitionen är att kunna beräkna var någonstans oljan tar vägen i vattenmassan, säger Michael Schlüter på Hamburgs tekniska universitet som står bakom den pågående studien.

Om man kan beräkna vilken väg oljan sprids kan man alltså förutse var den dyker upp på ytan. Saneringsarbetet kan då koncentreras till det området och förhoppningsvis gå snabbare och bli mer effektivt, menar Michael Schlüter.

Men studierna är gjorda i laboratoriemiljö, och det är därför svårt att säga hur pass väl de överensstämmer med verkliga förhållanden på havsbotten. 

Studien är en del i ett tioårigt forskningsprojekt som framför allt fokuserar på att studera miljöeffekterna av olyckan. Studien finansieras av oljebolaget BP som stod bakom oljeborrningen.

Kritiker menar att BP skulle påverka utgången av forskningen, men enligt forskningsledaren Rita Colwell har BP varken lagt sig i forskningen, eller de resultat som publicerats i vetenskapligt granskade tidskrifter.

– Det är ett totalt oberoende forskningsprojekt, säger Rita Colwell.

Länk till Gulf of Mexico Research Initiative

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".