Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Genetisk karta visar ebolavirusets väg genom Västafrika

Publicerat onsdag 12 april kl 14.15
Skylt "stop ebola i vid en gatan med bilar
Sierra Leone var en av de västafrikanska länder som drabbades svårt av ebolasmittan. Foto: Aurélie Marrier d'Unienville

Nu har forskare lyckats skapa en mycket noggrann karta där det går att se steg för steg hur ebolautbrottet spreds i Västafrika.

Ebolaepidemin i Västafrika varade från december 2013 fram till våren 2015.

Kartan över hur utbrottet spred sig har gjorts genom gensekvensering, det vill säga kartläggning av arvsmassan, från många virusprover.

Den visar att även om det bara var knappt fyra procent av de smittade som reste mellan olika platser så innebar det ändå en väldigt kraftig smittspridning.

Tidigare kartor har gjorts epidemiologiskt. Det innebär att man har intervjuat hur personer har rört sig och vilka de har träffat. Men i den här studien har man i stället kunnat följa virusets väg genom att titta på hur det har muterat och ändrats på vägen.

Forskarna tror att gensekvensering i längden skulle kunna vara ett effektivare sätt att följa en epidemi jämfört med att knacka dörr.

Aldrig tidigare har så här många arvsmassor från ett virus analyserats från en epidemi. Studien innehåller 1 600 gensekvenseringar. Det här har kunnat ske genom att nästan 100 forskare i 16 länder har samarbetat.

Den huvudansvarige forskaren hoppas också att det verktyg som han byggt för att lägga in gensekvenseringarna ska kunna hjälpa till att följa en epidemi nästa gång den uppträder.

Under ebolaepidemin var forskare förhållandevis öppna med att dela med sig av sina resultat. Sämre ställt har det varit under zikautbrottet i Latinamerika.

Referens: Gytis Dudas et al. Virus genomes reveal factors that spread and sustained the Ebola epidemic. Nature 12 april 2017. DOI: 10.1038/nature22040

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".