Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mushjärnans åldrande påverkas av mänskliga navelsträngar

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 19.00
Kan påverka kunskapen om vårt åldrande
(0:27 min)
Möss i en låda. På botten av lådan finns spån och några pappersremsor.
Åldrandet av mössens hippocampus i hjärnan kan påverkas av blodplasma från mänskliga navelsträngar.

Blodplasma från mänskliga navelsträngar kan bromsa åldrandet i delar av möss hjärnor. Det visar en ny studie som publiceras i Nature.

Mer specifikt handlar det om proteinet TIMP2 som finns i blodplasma. När forskarna injicerat just blodplasma från mänskliga navelsträngar i gamla möss, ar de kunnat se hur mössens hippocampus blivit mer aktivt. Hippocampus kan ses som en kopplingsstation mellan olika delar av hjärnan och påverkar bland annat vår minnesförmåga.

Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Göteborgs universitet, berättar att studien kan få betydelse för vår förståelse av åldrandet, men att det fortfarande kvarstår en hel del forskning, innan resultaten eventuellt kan appliceras på människor.

– Jag tror att man måste tolka detta med stor försiktighet. Gäller detta verkligen för mänsklig vävnad också och handlar det bara om ett protein, i det här fallet TIMP2, säger han och fortsätter:

– Med det sagt så kan den potentiella betydelsen, långsiktigt, vara att det tas fram en behandling mot åldrande. Om det håller kan man till och med tänka sig att det kan verka mot Alzheimers sjukdom.

Referens: Castellano et al, 2017. Human umbiblical cord plasma proteins revitalize hippocampal function in aged mice. DOI: 10.1038/nature22067

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".