Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smältvattnet flödar på Antarktis – men mycket töms i havet

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 19.00
Både bra och dåligt för att behålla isen
(1:40 min)

På Antarktis finns mer smältvatten ovanpå isen än vad forskarna har vetat om. Vad som händer med smältvattnet kan påverka havsnivåerna i framtiden.

Hur smältvattnet beter sig kan spela en stor roll för hur mycket havsnivåerna kommer att stiga i framtiden.

– Vid Antarktis finns jättestora mängder med glaciäris. Om vi upplever stor smältning och ökad transport av glaciäris till havs, så pratar vi om havsnivåstigningar på många meter, säger Ian Brown som forskar om satellitdataanalys vid Stockholms universitet.

Det här kan leda till risker för översvämningar med stora konsekvenser i områden med stor befolkningsmängd vid kusten.

– Bangladesh till exempel, och några öar i Stilla havet som kan försvinna helt och hållet, säger Ian Brown.

Vi talar om två nya studier om smältvatten som har publicerats i tidskriften Nature.

Den ena studien har bland annat sammanställt bilder från de senaste årens allt mer detaljerade satellitmätningar. Då har nära 700 system med floder av smältvatten upptäckts på ytan av isen. Ian Brown uppskattar att ungefär ett dussin liknande system har varit kända tidigare.

– Så det här är helt nytt att det är så många.

Tyngden av smältvatten kan göra att isen längs Antarktis kuster lättare bryts upp och flyter bort. Det betyder att om det blir mer smältvatten i ett framtida varmare klimat, skulle det kunna vara dåligt för att behålla isen.

Å andra sidan visar den andra nya studien att stora mängder av smältvattnet kan sköljas ut i havet via en del av flodsystemen. Det skulle snarare kunna rädda isarna från att brytas upp.

Resultaten från de två nya studierna tillsammans visar alltså att  klimatmodellerna behöver förnyas om vi ska kunna förutsäga hur det kan bli med havsnivåhöjningarna i framtiden, enligt Ian Brown.

– Istället för att bara hantera smältvatten som en belastning på ytan måste vi också forska om hur vattnet kan komma till havet i de här systemen.

I videon ses ett över 120 meter brett vattenfall med smältvatten forsar ut i havet. Foto: Won Sang Lee/Korea Polar Research Institute

Referenser: Jonathan Kingslake et al. Widespread movement of meltwater onto and across Antarctic ice shelves. Nature 19 april 2017. DOI: 10.1038/nature22049

Robin E. Bell et al. Antarctic ice shelf potentially stabilized by export of meltwater in surface river. Nature 19 april 2017. DOI:10.1038/nature22048

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".