Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var tionde barn i Sverige har ökad risk för självmord

Publicerat fredag 21 april 2017 kl 05.40
Svår uppväxt ökar risken för självmord
(0:39 min)
barn på rad
Var tioende barn i Sverige har en uppväxt som gör att de senare i livet får ökad risk för självmord. Foto: Hasse Holmberg/TT

Risken ökar att ungdomar och unga vuxna tar livet av sig om de har vuxit upp i en familj där någon anhörig antingen har tagit livet av sig, eller haft psykisk sjukdom eller varit kriminell. Det visar en stor svensk studie.

I en registerstudie där forskarna har följt drygt en halv miljon barn i Sverige har forskarna nu kunnat visa vilka händelser i barndomen som allra mest kan öka risken för självmord hos ungdomar eller unga vuxna. 

Risken ökar ju fler besvärliga situationer barnen har vuxit upp med. De situationerna som ökar risken mest är om barnet har vuxit upp i en familj där någon antingen har tagit livet av sig, eller haft psykisk sjukdom eller varit kriminell.

Var tionde barn i Sverige har därmed en förhöjd risk att ta livet av sig i unga år, enligt forskarna bakom studien. 

Andra förutsättningar som studerades var om barnen växte upp med separerade föräldrar/ bodde med en förälder, om man hade flyttat mycket, om familjen fick ekonomiskt stöd och om någon missbrukade.

 – Alla de sju situationerna innebär ökad risk för självmord, men när flera situationerna läggs på varandra ökar det risken mer, säger en av forskarna bakom studien Charlott Björkenstam på Karolinska institutet.

I studien i BMJ har forskarna via register följt en 548 721 barn i Sverige födda 1987-1991.

Studien kan inte säga att situationerna i sig är orsaken till självmorden, utan att man enbart kan se ett samband med ökad risk för självmord när barnet växt upp med någon av riskfaktorerna. Ju fler riskfaktorer desto mer ökade risken.

Referens: Charlotte Björkenstam et al "Childhood adversity and risk of suicide: cohort study of 548 721 adolescents and young adults in Sweden" BMJ 19 april 2017, BMJ 2017;357:j1334 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j1334

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".