Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Glutenfritt inte bästa metoden för bra hjärthälsa

Publicerat onsdag 3 maj kl 16.50
Två brödlimpor
Intresset för glutenfritt är stort, men det finns en baksida med trenden. Foto: Leif R Jansson/TT

Lider man inte av glutenintolerans och vill minska risken för hjärt-kärlsjukdom är glutenfri kost inte bästa rekommendationen, visar ny forskning.

Mat med gluten innehåller ofta fullkorn, som kopplats ihop med att vara bra för hjärthälsan.

I en studie har forskare analyserat uppgifter om över 100 000 kvinnor och män i USA under en 26-årsperiod.

De visade dels att gluten inte hade något samband med hjärt-kärlsjukdom, dels att fullkornsätandet riskerar att minska utan gluten i dieten.

Anledningen till att studien gjordes är det ökade intresset hos personer som tål gluten att ändå äta glutenfritt.


Referenser: Benjamin Lebwohl et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ 2 maj 2017. DOI: 10.1136/bmj.j1892)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".