Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skördar till spillo när grönsaker ratas för sitt utseende

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 06.00
Offer för livsmedelsbranschens skönhetskrav
(1:50 min)
Liten marknad med grönsaker
1 av 2
Runt en tredjedel av alla frukter och grönsaker i Kapstaden beräknas gå via Cape Town market, som lyckats minska sitt matsvinn med nästan 70 procent. Foto: Peter Alestig
Eric Swartz med morötter i handen
2 av 2
Bonden Eric Swartz håller upp fyra morötter som han nyss dragit upp ur jorden. Endast en av dem skulle ha klarat de höga kraven på utseende från de livsmedelskedjor han tidigare levererade till, menar han. Foto: Peter Alestig Blomqvist

Mat som inte ser perfekt ut slängs i stor omfattning. Livsmedelsbranschens skönhetsideal slår hårt mot odlare i länder där många människor inte ens har mat för dagen.

En tredjedel av all mat som produceras globalt slängs i soporna, enligt FN:s jordbruksorganisation FAO. En betydande andel kasseras för att den inte anses snygg nog för butikshyllorna.

I väst får problemen med så kallad "imperfect food" allt mer uppmärksamhet, men samtidigt sprids fenomenet till fler delar av världen. Den sydafrikanska lantbrukaren Eric Swartz är en av dem som fallit offer för livsmedelsindustrins skönhetskrav.

– När jag sålde till mataffärerna behövde jag ibland ploga ner hela veckoskördar med sallad. I slutänden kunde jag sälja omkring 40 procent av vad jag producerade, säger Eric Swartz.

Bara 40 procent av hans produktion accepterades av livsmedelsbutikerna, resten ratades. Och om han inte lyckades hitta någon annan kund tvingades han helt enkelt ploga ner maten i åkrarna igen, berättar han medan han visar oss runt på sin gård utanför Stellenbosch i Sydafrika.

En av de största orsakerna till att Eric Swartz ekologiska grönsaker ratades var mataffärernas skönhetskrav, berättar han och håller upp fyra till synes delikata morötter. Bara en av morötterna klarade skönhetskraven.

– Allt det här kanske du skulle tvingas slänga, och bara sälja den här. Det här är vad vi snackar om, vad ska du göra med resten?

Eric Swartz erfarenheter är långtifrån unika. Lantbrukare över hela världen vittnar om liknande problem. I USA konstaterade en forskningsrapport nyligen att runt hälften av alla frukter och grönsaker som odlades i en region, föll offer för skönhetskraven.

Organisationen Feedback global, som spårar matsvinn, har konstaterat liknande fall i Kenya, Peru och Guatemala hos bönder som exporterar sina grödor till västvärlden.

Men omfattningen av problemen med "ugly food" i Sydafrika, ett land där sju miljoner människor inte har mat för dagen, överraskar Suzan Oloefse som är landets ledande forskare på matsvinn och chef för Institute of Waste Management Southern Africa.

– Det är ingen idé att försöka producera mer mat, om vi fortsätter kasta bort mat på det sätt vi gör i dag, säger Suzan Oloefse.

Tips på mer lyssning: Vårt miljöprogram Klotet tar idag upp matbranschens höga skönhetsideal leder till matsvinn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".