Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Multiresistent tbc ökar snabbt i flera länder

Publicerat onsdag 10 maj 2017 kl 06.00
"Det här är djupt oroande"
(1:37 min)
Svetlana Prosvirina i Kaliningrad smittades med tbc i fängelset bakom henne via en blodig madrass
1 av 2
Svetlana Prosvirina i Kaliningrad smittades med tbc i fängelset bakom henne via en blodig madrass Foto: Johan Bergendorff / SR
-- Det här är djupt oroande säger doktor Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHOs europakontor
2 av 2
-- Den nya prognosen för multiresistent tbc i Ryssland är djupt oroande säger doktor Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHOs europakontor Foto: Johan Bergendorff / SR

Antalet resistenta tuberkulos-fall ökar snabbt i flera drabbade länder. I Ryssland väntas en tredjedel av landets tbc-smittade inte längre bli hjälpta av de vanligaste medicinerna om 20 år, visar en ny studie. FN-målet att stoppa sjukdomen blir då mycket svårt att nå.

– Jag blev tbc-smittad första gången när jag satt i fängelse, berättar Svetlana Prosvirina i Kaliningrad.

Hon fick en blodig och fortfarande varm madrass att sova på som en annan fånge som dött av tbc haft. Svetlana Prosvirina har har ätit flera tbc-kurer. Senaste gången behandlades hon för en multiresistent variant där bara sprutor med stark antibiotika med svåra biverkningar hjälpte. Men det tog två år att bli frisk, och eftersom hon även har hiv och hepatit C var det nära att hon dog.

Ett internationellt forskarlag har gått igenom all tillgänglig statistik för fyra av de hårdast tbc-drabbade länderna –  Ryssland, Indien, Filippinerna och Sydafrika – och gjort en prognos av epidemiutvecklingen till år 2040.

I Ryssland kommer en tredjedel av fallen sannolikt vara multiresistenta. En tiondel av fallen i samtliga fyra länder ser ut att vara extremt multiresistenta, då i princip inga mediciner hjälper utan läkare ofta bara kan operera bort delar av lungan och ge vård i livets slutskede. Patienter verkar allt mer smitta varandra med resistent tbc så det blir nu viktigt att möta.

WHO:s mål att eliminera tbc globalt till år 2030 verkar mycket svårt att nå.

– Det här är djupt oroande. Alla länder måste hjälpas åt, sjukdomen borde varit utrotad för länge sedan, säger doktor Masoud Dara, tbc-ansvarig på WHO:s Europakontor.

Referens: Sharma A. et al, Estimating the future burden of multidrug-resistant and extensively drug-resistant tuberculosis in India, the Philippines, Russia, and South Africa: a mathematical modelling study, The Lancet Infectious Diseases, May 9 2017, http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30246-3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".