Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varför väcker mat så starka känslor?

Publicerat fredag 12 maj kl 14.04
"Att äta på ett visst sätt blir en del av identiteten"
(5:44 min)
Svartvit bild i profil på person som äter mat.
Det finns flera psykologiska förklaringar bakom vårt förhållningssätt till det vi stoppar i oss. Foto: Gorm Kallestad/TT

Oavsett om du är vegetarian, äter kött eller går på en särskild diet så verkar våra matvanor skapa många diskussioner. Hur kommer det sig egentligen?

Vår reporter Jonna Westin träffade i veckan Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi vid Karolinska institutet som forskar mycket kring vårt förhållande till mat, för att få svar på det här.

Lyssna på klippet ovan så får du höra vad han säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".