Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sälarnas skräck blir allt oftare äggtjuv

Publicerat onsdag 17 maj kl 06.00
En isbjörnsmamma med sin unge står vid kanten av isen vid havet.
En isbjörnsmamma med sin unge på Svalbard. Foto: AWeith

Smältande isar i Arktis kan göra att isbjörnar oftare plundrar fågelbon på ägg och ungar. Det har nu hänt i Svalbard, enligt norska forskare.

Genom att märka djur med satellitsändare kunde forskarna från det norska polarinstitutet följa isbjörnarnas rörelsemönster både före och efter år 2006.

2006 skedde en minskning av den havsis som björnarna behöver för att kunna jaga sälar på ett effektivt sätt. Deras rörelsemönster visade att de rörde sig betydligt mer på land efter isminskningen.

Forskarna tolkar det som att när sälarna blivit mer svårjagade, så har björnarna allt mer börjat leta mat i kolonier av markhäckande fåglar.

 

Referens: Charmain D. Hamilton et al. An Arctic predator-prey system in flux: climate change impacts on coastal space use by polar bears and ringed seals. Journal of Animal Ecology 17 april 2017. DOI: 10.1111/1365-2656.12685

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".