Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Ozon ska rena vatten från läkemedelsrester

Publicerat torsdag 18 maj kl 06.00
Omtanke om organismer i Stångån
(1:30 min)
reningsverket
1 av 2
Det är vid reningsverket Nykvarn vid Stångån i Linköping som den nya ozonreningen nu installeras. Foto: Niklas Virsén/Tekniska verken Linköping
Anna Lövsén, affärsområdeschef på tekniska verken i Linköping. Foto: Mats Carlsson-Lénart
2 av 2
Anna Lövsén, affärsområdeschef på tekniska verken i Linköping. Foto: Mats Carlsson-Lénart

I sommar ska Sveriges första fullskaliga ozonreningsverk tas i drift i Linköping. Det innebär att det mottagande vattendraget Stångån befrias från nästan alla läkemedelsrester som normala reningsverk släpper igenom.

Linköpings kommun satsar 25 miljoner på att i det befintliga reningsverket Nykvarn bygga ett nytt delsteg som ska bryta ner läkemedel med ozon.

– När vi intar läkemedel passerar en del genom kroppen och ut i avloppsvattnet. De hamnar då i våra reningsverk som inte är byggda för att ta hand om de här läkemedelsresterna, säger Anna Lövsén är affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping.

Det krävs alltså en mer avancerad rening för att ta hand om medicinrester. 

– Det är ett väldigt kraftigt oxiderande medel. Vi kommer att tillverka ozon från syrgas, fortsätter hon. 

I vilken grad avlägsnar man läkemedelsrester med den här reningen?

– Det är ganska stor skillnad mellan olika substanser, men vårt pilotförsök visar att vi i snitt kommer att bryta ner 90 procent av substanserna.

Bakgrunden till att Linköping nu satsar på läkemedelsrening är omtanke om stadens å.

– De halter som idag går ut av läkemedelsrester är en risk för de vattenlevande organismerna i Stångån, men också för att vi tror det här är ett område där vi behöver bygga upp mer kunskap, säger Anna Lövsén.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".