Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny stjärnmätning med hjälp av Einstein

Publicerat torsdag 8 juni 2017 kl 06.00
"Ett verktyg för att studera stjärnor på ett nytt sätt"
(1:37 min)
1 av 2
Bild på tre ljusa prickar i rymden
2 av 2
Forskarna har sett hur ljuset böjts av gravitationen och då räknat ut en stjärnas massa. Foto: NASA, ESA and A. Feild.

Nu har forskare för första gången lyckats mäta en stjärnas massa med hjälp av Einsteins allmänna relativitetsteori om hur gravitation böjer ljus. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Science.

När Einstein kom på den allmänna relativitetsteorin om hur tid och rum förhåller sig till gravitation för drygt hundra år sedan, och framgångsrikt prövade den här teorin på solen, trodde han inte att man skulle kunna mäta en stjärnas massa på samma sätt.

– Einstein var väl medveten om att gravitationen skulle kunna påverka ljuset från stjärnor på det här sättet, men trodde aldrig att det skulle vara möjligt att mäta, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Men med hjälp av rymdteleskopet Hubble har forskarna i den här studien lyckats med det. Under ett par år har de fotograferat en så kallad vit dvärgstjärna och en annan avlägsen stjärnas position.

Genom att se hur ljuset från den avlägsna stjärnan böjs av gravitationen från den vita dvärgstjärnan, kunde forskarna räkna ut den vita dvärgens exakta massa till lite mer än en halv solmassa.

– Den typen av direkta mätningar, där man verkligen kan säga det här är massan av den här vita dvärgstjärnan, finns det inte så många av, säger Ulf Danielsson.

Ett klassiskt sätt att mäta stjärnors massa är genom att se hur stjärnorna rör sig runt varandra. Men det här sättet som nu alltså prövats i praktiken på en enskild stjärna kan öppna för nya mätningar i framtiden.

– Det här blir ett verktyg för att kunna mäta och studera stjärnor och deras massor på ett nytt sätt. Framför allt för många astronomer som kan lära sig att mäta massor väldigt precist hos enskilda stjärnor, säger Ulf Danielsson.

I videon ovan ser man hur ljuset från en stjärna böjs av gravitationen från den vita dvärg-stjärnan. På så sätt kunde forskarna räkna ut den vita stjärnans exakta massa. Foto: NASA, ESA, and K. Sahu 

Referens: C. Sahu et al. "Relativistic deflection of background starlight measures the mass of a nearby dwarf star", 7 juni 2017. DOI: 10.1126/science.aal2879

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".