Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färgstark grönsak minskar inflammation

Publicerat torsdag 6 juli kl 06.00
Färska spenatblad på bänk
Spenat innehåller näringsämnet lutein. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Näringsämnet lutein som finns i färgstarka grönsaker kan dämpa inflammation. Det föreslår ny forskning.

Forskare vid Linköpings universitet har studerat celler hos patienter med kranskärlssjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt eller kärlkramp, eftersom de ofta får en kronisk inflammation efter diagnos.

Resultatet visade att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein. Det här ämnet finns främst i grönsaker med mörkgröna blad, som spenat och persilja.

Nu håller forskarna bakom studien på att undersöka hur man tillagar de här grönsakerna för att bäst ta vara på näringsämnet.

Detta för att i framtiden kunna ge specifika kostråd och behandlingar.

Resultatet ger även effekt på friska patienter med inflammation.

Referens: Rosanna W.S. Chung, et al.  Lutein exerts anti-inflammatory effects in patients with coronary artery disease, , Atherosclerosis, Vol. 262, 87-93, publicerad online 6 maj 2017, doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.05.008)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".