Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför smakar whiskyn mer med lite vatten

Publicerat fredag 18 augusti kl 06.00
Ett whiskyglas i närbild. Glaset är lite lutat och ljuset reflekteras i glaset.
Den rökiga doften och smaken i whisky förstärks när vatten tillsätts. Foto: Phil Long

Om man tillsätter lite vatten i whiskyn flyttar sig det rökiga smakämnet guaiacol närmare glasets yta, konstaterar kemister vid Linnéuniversitetet i Kalmar i en studie.

Forskarna har gjort en datorsimulering för att se hur vatten, alkohol och smakämnet i rökig whisky, guaiacol, beter sig i olika vattenspädningar.

Om man tillsätter lite vatten byter smakämnet plats i glaset och kommer närmare ytan och kanterna, konstaterar forskarna.

Det här beror på att en del av alkoholmolekylen skyr vatten, och försöker komma undan vattnet genom att dra sig mot glasets kanter och vätskans yta, när vatten tillsätts. Med sig tar de det rökiga smakämnet.

Därför träffar röksmaken lättare tungan och näsan när man tillsätter lite vatten, säger forskarna.

Referens: Björn C.G. Karlsson & Ran Friedman, 2017. Dilution of whisky - the molecular perspective. Scientific Reportes. Doi: 10.38/s41598-017-06423-5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".