Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
cassini och Saturnus
Cassini innan dyket mot Saturnus. Foto: Nasa/JPL
Lyssna
(2:04 min)
Lyssna
(2:04 min)
Lyssna
(2:04 min)
Första resultaten från rymdfarkostens störtdyk
Publicerat tisdag 12 december 2017 kl 06.00
Publicerat tisdag 12 december 2017 kl 06.00
cassini och Saturnus
Cassini innan dyket mot Saturnus. Foto: Nasa/JPL

De första mätningarna av Saturnus yttre atmosfär och inre ringar avslöjar både elektriska fält och organiska ämnen.

Den 15 september i år var bränslet i rymdfarkosten Cassini näst intill slut och farkosten kraschades in i Saturnus - samtidigt som forskarna fortsatte att göra mätningar. 

Mätningarna gör att vi för första gången nu har information om Saturnus inre ringar och yttre atmosfär. Resultaten publiceras i tidskriften Science.

– Det här är en liten game changer, säger Jan-Erik Wahlund som är docent i rymdfysik och huvudförfattaren till studien. 

En av de upptäckter som gjorts är att Saturnus ringar och yttre atmosfär är elektriskt laddade. Det betyder att det antagligen skapas elektriska strömmar mellan planeten och ringarna vilket i sin tur kan påverka Saturnus magnetfält. 

Tidigare har forskare sett att Saturnus södra och norra magnetfält roterar i olika takt vid olika tidpunkter, varför har man dock inte kunnat förklara.  Men nu tror forskarna att fenomenet kan bero på planetens avstånd till de elektriskt laddade ringarna.  

Dessutom såg forskarna att atmosfären inte bara innehöll väte och helium som man tidigare trott. 

– Längre ner i atmosfären ser man en mycket komplex organisk kemi. Men nu ska vi se vad jag får säga och inte säga, berättar Jan-Erik Wahlund skrattandes. 

Det är många spännande resultat som tagits fram med hjälp av mätningarna, så det gäller att hålla reda på vad det är som publiceras idag och vad det är som ska publiceras framöver. Fler detaljer kring atmosfärens komplexa kemi får vi vänta lite på.

Först ut är mätningarna från det svenska instrumentet på Cassini och resultaten om de elektriskt laddade ringarna och yttre atmosfären.

– Vi fick bestämt av Nasa att vi är först ut.

Hur känns det?

– Yeah! Det är naturligtvis bra, säger Jan-Erik Wahlund.

Referens: Wahlund et al., In Situ Measurements of Saturn’s Ionosphere show it is Dynamic and Interacts with the Rings, publicerad i Science den 12 december 2017, doi: http://science.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/science.aao4134

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".