Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2005-09-30

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 16.29
Vilka får årets nobelpris? (Foto: PrB)

Vilka får årets nobelpris i medicin, fysik och kemi? Här har du de bästa tipsen. Dessutom om bokmässan i Göteborg, där populärvetenskapen nu fått fotfäste. Och så om småkrypen som äter upp vårt oersättliga kulturarv.

Nästa vecka avslöjas vilka som får nobelprisen i medicin, fysik och kemi. Som traditionen bjuder spekulerar Vetenskapsradions medarbetare vilka vi tror kommer att belönas med de åtråvärda medaljerna. Här är några av våra tips:

Medicin
- Mario Capecchi, Martin Evans, Oliver Smithies (Knock out-möss)
- Gail Martin, Elisabeth Robertson (stamcellsforskning som delvis låg till grund för Knock out-mössen)
- Ernest McCulloch, James Till (blodbildande stamceller)
- Thomas Tushl, Andrew Fire, Craig Mello (RNA-interferens)
- Cynthia Kenon (åldrandets mekanismer)
- Alec Jeffrey, Edward Southern (DNA-fingeravtryck)
- Bert Vogelstein (p53)

Fysik
- Vera Rubin (mörk materia)
- Stephen Hawking, Reinhard Genzel, Roy Kerr (svarta hål)
- George Smoot, John Mather (kosmisk bakgrundsstrålning)
- Dan Shechtman (kvasikristaller)
- Peter Grünberg, Albert Fert (magnetiska material)
- Alan Guth (inflation ur ett kosmiskt perspektiv)
- Lene Hau (att stoppa ljus)

Kemi
- Gabor Samurjai, Gerhardt Ertl (ytkemi och katalysatorer på metallytor)
- Robert Grubbs (katalysatorer)
- Peter Schultz, Richard Lerner (antikroppar)
- Jacqualine Barton (elektroners rörelser i arvsmassan)

Populärvetenskap populärt på bokmässan

Just nu pågår den stora bokmässan i Göteborg och den här gången är det gott om populärvetenskapliga böcker, en trend som verkar följa i spåren av det enorma intresset för historiska böcker. Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund är på plats och botaniserar bland böckerna. Någa av titlarna han fastnade för var:
Roy Jenkins - ”Slaget vid Trafalgar”
Carl Zimmer - ”Och själen blev kropp”
Simon Singh - ”Big bang”
Brian Greene - ”Det stoff varav kosmos väves”
Roland Poirier Martinsson - ”Sånt är livet - om vetenskapens sökande efter livets börjen”
Peter Gärdenfors - ”Tankens vindlar”
Charles Darwins - ”Om arternas uppkomst”. Nyutgåva med förord av Nils Uddenberg.
Nis Uddenberg - ”Idéer om livet, del 1 & 2”. En ny lågprisutgåva

Jakten på de små museivandalerna

Ängrar, malar, termiter och andra skadedjur är ett gissel för många museer runt om i världen. Oersättliga historiska värden går förlorade när de äter sig igenom gamla djursamlingar, böcker, tyger och träföremål.

Men det finns dem som försöker få bukt med det här. Bland annat ett nätverk av europeiska forskare som under många år samarbetat för att hitta dom effektivaste och mest miljövänliga metoderna att bekämpa dom här små museivandalerna.

I veckan samlades forskarna i Stockholm, bland annat för vara med när den svenska gruppen PreMal fick ta emot kulturarvspriset Europa Nostra Award. Vetenskapsradion var där och pratade med bland annat David Pinniger, insektsforskare och rådgivare till en mängd museer både i Storbritannien och runt om i världen, och med Lise Stengård Hansen vid Skadedjurslaboratoriet i Köpenhamn.

Darwin eller ”genomtänkt planering”

Vår reporter Jonas Edlund funderar på en infekterad diskussion i USA som handlar om en uppmärksammade rättegång i en federal domstol i småstaden Dover, Pennsylvania i USA. Elva föräldrar protesterar mot att deras barn undervisas i det som i USA går under namnet intelligent design eller genomtänkt planering. En teori som bygger på att en Gud måste ha skapat världen - eftersom den är så förunderligt avancerad. I skarp kontrast till Charles Darwins evolutionslära, som säger att ett överskott av genetisk material i djur och växter sorteras enligt den enda principen att den som har mest lämpade gener för sin livsmiljö lever vidare genom sin avkomma.

Nu i helgen landar det laddade begreppet genomtänkt planering tillsammans med amerikanen Dr Paul Nelson i Brickebergskyrkan i Örebro. Det är föreningen Genesis, en förening som vill ha mer Bibel i såväl vetenskap som i det övriga samhället, som står som värd. Gud är rationell, enligt Genesis, därför går skapelsen att studera vetenskapligt.

Programledare: AnnLouise Martin och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".