Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spanska sjukan liknar fågelinfluensan

Publicerat torsdag 6 oktober 2005 kl 06.00

Nu har forskare för första gången återskapat ett tidigare utdött virus, nämligen viruset bakom Spanska sjukan - den dödligaste pandemin i modern tid.

Viruset, som förvaras bakom lås och bom i USA, liknar dagens fågelinfluensavirus som hittills krävt över 60 människoliv i Sydostasien.
Ett faktum som oroar forskarna.

Spanska sjukan kom 1918 och dödade mellan 20 och 100 miljoner människor. Det är den dödligaste pandemin eller världsomspännande epidemin i modern tid.

Nu har man med hjälp av lungvävnad från en av de som då begravdes i permafrostens Alaska kunnat kartlägga virusets gener. Dessutom har man lyckats återskapa själva viruset och det visar sig vara likt det fågelinfluensavirus man nu oroar sig för i Asien.

- Man påstår att det här viruset är mer likt fågelinfluensavirus än något annat pandemiskt virus vi sett, säger Peet Tüll, senior expert vid europeiska smittskyddsmyndigheten i Solna.

Mycket argsint

Det är i tidskrifterna Nature och Science som forskarna presenterar sina uppgifter. Man har också testat det återskapade viruset på möss och konstaterar att det är mycket argsint, men man kan inte riktigt säga varför. Det verkar dessutom slå mer direkt enbart mot lungorna än man trott tidigare. Vilket stämmer med att de som dog för drygt nittio år sen ofta var blå i ansiktet.

Dagens fågelvirus har hittills krävt nära 70 människoliv i sydostasien och det man nu är rädd för är att det ska muteras för att liksom Spanska sjukan börja spridas mellan människor. Då skulle det kunna bli en lika allvarlig pandemi och det är den europeiska smittskyddsmyndigheten beredd på säger Peet Tüll. Men samtidigt menar han att risken är liten för att viruset ska ta det steget. Det har ju inte hänt trots att fåglarna haft sjukdomen i flera år.

Hjälp mot fågelinfluensa

Snarare är det dags för en stor influensapandemi. Det brukar inträffa tre sådana per århundrade och den senaste var 1968. Kanske kan det man nu lär sig av viruset bakom Spanska sjukan nu vara till hjälp och en ny epidemi kommer. Kanske inte för vaccin men för läkemedel.

- Om man kan sätta fingret på vilka strukturer som gör det så aggressivt kan man konstruera läkemedel som är riktade mot de strukturerna eller blockerar dem. Då är det klart att man gjort en oerhörd framgång, säger Peet Tüll.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".