Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2005-10-07

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 10.14
1 av 3
Kemipristagaren Robert Grubbs var förhandstippad av Vetenskapsradion (Foto: PrB)
2 av 3
Helicobacter pylori (Foto: Thomas Borén/Scientific American)
3 av 3
Yves Chauvin - för gammal för Stockholm? (Foto: PrB)

En av årets mest intensiva veckor för Vetenskapsradion är över. Det har varit nobelpristillkännagivanden nästan varje dag, och med lite större spridning geografiskt än vanligt. Två pristagare i Australien och två i Europa bland de naturvetenskapliga priserna. Hör mer om och från pristagarna i Vetenskapsradions veckomagasin.

Magsårsbakterie gav medicinpris
Nobelpriset i medicin gick i år till australiensarna Robin Warren och Barry Marshall för upptäckten av magsårsbakterien Helicobacter pylori. Det var för omkring 20 år sen som de kunde visa att  magsår och magkatarr ofta är starkt kopplad till den här bakterien, något som dramatiskt förändrat och förbättrat behandlingen av exempelvis magsår och magkatarr.

Och ett sätt att upptäcka magsår är med hjälp av gastroskopi, en metod där man för ner en slang genom halsen till magsäcken. Vetenskapsradions var med på just en sådan undersökning.

Svenskt vaccin mot magsårsbakterien
Upptäckten av magsårsbakterien Helicobacter pylori ledde som sagt till bättre behandlingar mot bland annat magsår. Nästa steg är att hitta ett vaccin mot bakterien, något som flera forskarlag runt om i världen arbetar med just nu. Bland annat svenska forskare från Umeå, Stockholm och Göteborg.
Lennart Hammarström, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet är en av de forskarna. Han berättar om hur de svenska forskarlaget lyckats både rensa bort bakterier från smittade försöksmöss och förhindra angrepp hos andra. Om ett par, tre år kan de första försöken på människor bli verklighet.

Fysiker belönas för upptäckt om ljus
I tisdags var det dags för fysikpriset att tillkännages, ett pris som banat väg för såväl fiberoptik som bättre navigering med GPS-tekniken, både till sjöss och i rymden. Halva priset gick till årets hittills äldsta pristagare, 80-årige Roy Glauber från Harvard i USA, som belönades för sina teorier om kvantfotonik, om hur ljuspartiklarna beter sig. De två som fick den andra halvan av fysikpriset var amerikanen John Hall och tysken Theodor Hänsch. De har kommit på ett sätt att mäta ljusfrekvens mycket mer noggrant än man kunnat förr, med nåt som kallas frekvenskamsteknik.

Kemipris banar väg för nya läkemedel
Kemipriset gick till männen bakom en viss sorts katalysatorer inom organisk kemi. En katalysator är ett ämne som ser till att en kemisk reaktion blir av, utan att den själv förbrukas i reaktionen. Robert Grubbs från Caltech i USA får dela priset med landsmannen Richard Schrock vid MIT och Yves Chauvin vid Institut Français du Pétrole.

Priset handlar om ett sätt att få molekyler som normalt inte alls reagerar med varandra att göra det, så att man kan sätta ihop helt andra eftertraktade molekyler. Det kan ge nya medicner eller nya avancerade plastmaterial. Metates kallas den här typen av reaktioner och den som först kom med receptet på 70-talet var just fransmannen Yves Chauvin. I intervju med Vetenskapsradion tyckte den 75-årige Yves Chauvin att han är alldeles för gammal för att åka till Stockholm för att ta emot nobelpriset i december.

Vad skulle Albert tycka?
Vetenskapsradion Jan-Olov Johansson funderar på om nobelprisen verkligen följer instruktionerna i Alfred Nobels testamente. Det som var tänkt att belönas var från början upptäckter som var gjorda under föregående år och som var till mänsklighetens gagn.

Programledare: Lena Nordlund och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".