Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Satellit övervakar korallrev

Publicerat måndag 10 oktober 2005 kl 09.08

Nu ska undervattensforskningen få hjälp av rymdtekniken. Med hjälp av satelliter kan man se om korallreven mår dåligt. Idag har forskarna svårt att i tid upptäcka sjuka - eller blekta - korallrev, eftersom övervakning idag sker via båt eller flyg, vilket är ineffektivt på de stora reven.

Den europeiska rymdstyrelsen ESA:s satellit Envisat har en sensor som kan se tio meter ner under havsytan, och upptäcka även mycket små färgförändringar eller blekning i korallreven - förändringar som utgör tecken på att korallreven är sjuka.

Satelliten kan överblicka stora områden och det gör att forskarna kan få stor hjälp tror Lisbeth Jonsson, forskare i marinekologi vid Göteborgs Universitet.

-Det verkar vara ett enkelt sätt att kunna övervaka var saker håller på att ske. Den här satelliten går ju runt jordklotet två gånger i veckan, vilket gör att man kan följa upp de förändringar man ser också.

Stora delar av världens korallrev står under ett hårt tryck från fiskeredskap och föroreningar, men ett av de allvarligaste hoten är blekningen - alltså när reven förlorar livsviktiga alger på grund av en ökande havsvattentemperatur.

Den här typen av blekning - som i förängningen kan döda delar av eller hela korallrev - är svår att upptäcka för forskarna eftersom man idag använder sig av båt eller flyg för att hitta dem. Det är tidsödande och ineffektiva metoder eftersom vissa av korallreven är mycket stora. Stora barriärrevet utanför Australien t ex spänner över 350 000 kvadratkilometer, ett område av Tysklands storlek, och då är det svårt att upptäcka en blekning i tid.

Men nu visar det sig alltså att rymdteknologi kan hjälpa till när sjuka korallrev ska upptäckas, vilket Lisbeth Jonsson är mycket positiv till.

-Jag tycker det är väldigt viktigt att vi övervakar korallreven för att  kunna få tidiga varningstecken på att någonting inte står rätt till med dem. Övervakar vi dem inte så vet vi ju inte vad som sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".