Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Intensivt cyklande kan leda till impotens

Publicerat tisdag 11 oktober 2005 kl 06.48
Hård sadel och intensivt cyklande kan ge impotensproblem

Flera studier pekar mot att mycket cyklande kan leda till impotens. En del forskare uppskattar att fem procent av män som cyklar intensivt drabbas av erektionsproblem.

Tidskriften Journal of Sexual Medicine har publicerat en sammanställning av en rad forskningsrapporter som visar att ihärdigt cyklande kan leda till domningar i underlivet och - i värsta fall - till erektionsproblem.

Pekka Kanerva är förbundsläkare för Svenska cykelförbundet och har hjälpt ett tjugotal drabbade cyklister på sin mottagning.

- Den vanligaste kunden är kanske de som hör av sig efter ett långlopp, till exempel Vättern runt, och för dem sitter besvären tyvärr ofta i under många månader, säger Pekka Kanerva.

Problem i flera månader
I en enkät bland norska tävlingscyklister efter ett lopp uppgav en dryg tiondel av männen att de drabbades av impotens efteråt. Hos några enstaka varade problemen i mer än tre månader.

Det som händer i männens fall är att blodtillförseln till penisen, under cykling, stryps med så mycket som 80 procent. Det drabbar nerverna, vilket kan ge nedsatt känsel och erektionsförmåga. Även kvinnor kan få problem, men forskningen har mest fokuserat på män.

Förbundsläkaren Pekka Kanerva tror dock att besvären främst drabbar de lite mer ovana cyklisterna. Men i vilket fall är både problemens orsaker och lösningar oftast ganska enkla.

- Det vanligaste felet är att sadeln är för hård på något sätt, att man sitter tokigt på cykeln, att den har för stor ram eller för hög ram, eller att man sitter för högt. Men en ganska hård sadel är ändå det vanligaste, tyvärr, säger han.

”Ta besvären på allvar”
Ulrik Kvist är överläkare vid andrologiskt centrum på Karolinska universitetssjukhuset. Hans råd är ta besvär som domningar på allvar.

- Det är ju jättebra att motionera och jättebra att cykla. Men är det så att det domnar i penis och att man får svårt med erektionen så ska man vara medveten om att det kan bli permanenta skador av det, säger Ulrik Kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".