Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt katastrofcentrum ska hjälpa och varna

Publicerat torsdag 13 oktober 2005 kl 07.10
Centrat vill ge hjälp vid återuppbyggnaden efter jorbävningen i Pakistan (Foto: PrB)

Ett särskilt katastrofcentrum vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, ska kunna rycka ut vid stora katastrofer som jordbävningar och översvämningar.

Ett exempel är att
hjälpa till vid återuppbyggnaden efter jordbävningskatastrofen i Pakistan.

-  När det gäller återuppbyggnaden av ett sånt här område. Vad är det för typ av byggnader, infrastruktur och konstruktioner som man ska tänka på när man bygger i ett sånt här jordbävningsområde, säger Hans Lundberg, professor i miljöteknik och styrelseordförande i det nya centret.

Varna inför framtida katastrofer

Syftet med det nya katastrofcentret är att snabbt kunna ge få fram kunskap efter att katastrofer inträffat, men också att göra riskanalyser över var framtida katastrofer kan tänkas äga rum Identifiera särskilt översvämningshotade kuster, jordbävningsområden, floder som hotas av giftutsläpp och så vidare.

Centret har fått namnet Disaster and Resilience Center och ligger på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. I styrelsen finns forskare samt representanter från olika hjälporganisationer som till exempel Röda korset och föreningen Ingenjörer utan gränser.

Tsunamikatastrofen gav idén

Idén till centret föddes efter tsunamikatastrofen i Sydasien och nu under höst ska man söka finansiärer och även uppvakta regeringen för att få pengar till verksamheten. Tanken är att knyta en bred expertis till centret vars verksamhet planeras att starta i början av nästa år.

I dag finns mycket värdefull kunskap dold på svenska universitet och högskolor som måste samordnas om den ska komma till nytta vid katastrofer. Det kan vara allt från meterologer och klimatforskare till naturgeografer, ingenjörer och tekniker. säger Hans Lundberg.

-  Av tradition är det ju räddningsverket och de traditionella hjälporganisationerna som går ut. Men vi drar inte nytta av den expertis och kunnande som vi har i det här området idag och det är därför vi tycker att det här är viktigt, säger Hans Lundberg.


Nils Johan Tjärnlund
nils.tjarnlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".