Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2005-10-14

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 11.22
1 av 3
Är vi värda Kunskapspriset? Foto: Johan Ljungström/SR
2 av 3
Överlevande efter jordbävningen i Pakistan vaknar upp efter en natt på gatan i Balakot. Torsdag 13 okt, 2005. Foto:PrB
3 av 3
Fågelinfluensan - vad händer om den når oss? Foto: PrB

Vad händer om vi får fågelinfluensaviruset till Sverige? Och vilken cykelsadel blir man minst impontent av? Säkrast i underjorden vid jordbävningar, säger Skanska-chef som bygger tunnelbana i New Delhi.

Vad händer om fågelinfluensaviruset kommer hit?

Det farliga fågelinfluenseviruset har kommit till Europa med fall i både Turkiet och Rumänien.
Svenska myndighetsexperter har tonat ner hotet mot oss människor - här är det väldigt liten risk att bli smittad, och än så länge kan viruset inte överföras människor emellan.
Hotet mot fåglarna är mer påtagligt - i Asien har 140 miljoner fåglar dött hittills, och där viruset drar fram måste man nödslakta och bränna hönor och andra tamfåglar i enorma mängder.  Men riktigt så illa lär det inte kunna bli i Sverige säger Ulla Carlsson, statsepizootolog med ansvar för smittskyddfrågor på  Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Cykling och impotens

En obehaglig baksida med cyklande rapporterades i  tidskriften Journal of Sexual Medicine i veckan. Tar man i för mycket, sitter fel och har fel sorts sadel så kan det leda till domningar i underlivet - och hos män till och med till potensproblem.
Vår reporter Michael Borgert träffade Pekka Kanerva, idrottsläkare och en av Svenska cykelförbundets läkare, på en cykelbutik i Stockholm, för att ta reda på vad man bör tänka på innan man sätter igång med dom långa träningspassen.

Underjorden mest jordbävningssäker

10-miljonersstaden New Dehli i Indien är en av dom storstäder som pekas ut av jordbävningsexperter, när man pratar om risken för nya stora skalv i framtiden.
Här har svenska byggföretaget Skanska nyss varit med och byggt en tunnelbana. Skräckscenariot för många vore nog att befinna sig just där om ett skalv skulle komma - inte minst med bilderna från terrorattentaten i London i färskt minne.
Men det är fel tänkt - den säkraste platsen vid en jordbävning är under jord, säger Skanskas indienchef Ragnar Udo.

Risk för framtida skalv

Seismologen Reynir Bödvarson från Uppsala Universitet berättar om risken för nya skalv i det redan drabbade området. Den indiska plattan rör sig med 4-5 centimeter per år mot den Eurasiatiska plattan.

Varning för strutspolitik

Jan-Olov Johansson kommenterar det senaste larmet om fågelinfluensan, och uppmanar ansvariga politiker att agera. Ingen anledning till oro än - om du inte är en fågel - men varning för strutspolitiken!

Får vi pris?

Vetenskapsradion har blivit nominerad till årets Kunskapspris - en hedersam utmärkelse som Nationalencyklopedin delar ut. Onsdag kväll får vi reda på hur det går, då Kunskapsgalan går av stapeln i Stockholms Stadshus.

Programledare: Mona Hambraeus och Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".