Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myt att skogsavverkning orsakar översvämningskatastrofer

Publicerat måndag 17 oktober 2005 kl 07.04
Orkanen Stan orsakade översvämningar i bland annat Guatemala. Över 2000 människor har hittills omkommit

Det är en myt att skogsavverkning orsakar översvämningskatastrofer. Det hävdas i en ny FN-rapport.

När orkanen Stan nyligen orsakade stora översvämningar i Centralamerika har kritikerna menat att om bara mer skog funnits kvar hade den kunnat suga upp och dränera överskottsvattnet i marken. Men enligt rapporten från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO kan skog inte skydda från stora översvämningar.

Därmed, menar FN, slår man hål på myten att skogsmarker vid låglänta flodområden kan fungera som skyddande tvättsvampar och suga upp så pass mycket överflödigt vatten ur marken att stora översvämningar kan förhindras, vid skyfall till exempel.

Översvämningar har inte ökat
Hade myten stämt skulle antalet stora översvämningar i Sydostasien och USA ha ökat de senaste hundra åren. Men det har de inte gjort. De har legat konstant - trots en stor skövling av skog i de drabbade områdena.

Att stora översvämningar i dag ofta leder till stora mänskliga katastrofer beror enligt rapporten snarare på den stora befolkningstillväxten i de låglänta och översvämningsdrabbade områdena, säger Harald Grip, docent i skogshydrologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

- Städerna har byggts ut och befolkningen har ökat. Folk bosätter sig numera på slättområden som historiskt alltid har översvämmats, men förr har människor inte bott där.

Skog skyddar vid små översvämningar
Skogsmarker kan fortfarande ha en skyddande effekt för små lokala översvämningar, säger Harald Grip, och FN-rapporten ska inte ses som ett inlägg för ökad skogsavverkning.

- Man ska inte blanda ihop korten. Det finns många skäl till att bevara skogen och utveckla den. Men man ska inte fokusera på dess roll för att förhindra översvämningar långt nere i lågländerna, säger Harald Grip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".