Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare mäta risk för grön starr

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 09.42

Med hjälp av ett nytt utvärderingsverktyg kan ögonläkare nu bättre uppskatta risken för en patient att utveckla glaukom, eller grön starr. Idag är det svårt att i tid behandla synnervsförstöringen som drabbar omkring 5 procent av alla över 70 år, och som obehandlad kan leda till blindhet.

Hos optikern mäter man ibland trycket i ögat. Ett mätvärde, som om det är förhöjt, kan, men inte måste vara en indikation för att man befinner sig i riskzonen för glaukom. Med förhöjt tryck blir man skickad till doktorn, men där kan man inte alltid säga om det förhöjda trycket kommer att utvecklas till glaukom.

Idag svårt avgöra

För att få besked måste man vänta, och väga in flera andra tecken, men det är ett ganska klumpigt sätt att förutsäga om man drabbas av glaukom, och hur den i så fall kommer att utveckla sig. Är man osäker idag, måste man följa patienten noga under lång tid för att kunna sätta in medicin eller andra åtgärder i rätt tid.

Vid amerikanska ögonläkarsällskapets årliga möte som pågår i Chicago presenterades ett nytt sätt att tyda alla dessa tecken i en riskutvärderingsmodell.

Flera faktorer vägs samman

Man väger samman faktorerna som mätvärden som bl a beskriver tryck i ögat, synfältnedsättning, synnervsskada och andra iakttagbara tecken och får en individuell riskuppfattning för just den patienten för att utveckla glaukom inom en 5-årsperiod.

Efterlängtat verktyg

Bland specialiserade ögonläkare här i Sverige är författarna kända som glaukom-experter, Robert Weinreb och Felipe Medeiros, och på glaukomavdelningen på St Eriks ögonsjukhus i Stockholm känner man till utvärderingsverktyget. Det kommer att användas eftersom det är bra både för patient och läkare.

- Om patienten har flera riskfaktorer då kan man förstärka behandlingen och de som har mindre riskfaktorer behöver inte få behandling, säger Enping Chen, överläkare på glaukomavdelningen på St Eriks ögonsjukhus.

Det blir en mer individualiserad behandling på det här sättet?

- Ja.


Ann Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".