Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sinande oljereserver ökar behovet av alternativ anser KVA

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 09.28
Alternativ krävs när tillgången på olja minskar anser KVA (Foto: PrB)


På måndagen presenterade energiutskottet på Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, sin rapport om oljan och budskapet är att Sverige bör satsa på alternativa bränslen.

- Oljan kommer aldrig att ta slut, men den kommer däremot inte att bestå med samma produktionsnivå som idag, säger Sven Kullander, ordförande i KVA:s energiutskott.

Men det råder ju en debatt om det här. Vissa säger att oljan inte kommer att ta slut medan andra hävdar att den tar slut ganska snart?

- Det är möjligheten att ta upp mer reserver som är relativt små. 25 procent utöver de reserver vi känner till idag räknar man med att kunna få upp, säger Sven Kullander.

KVA:s energiutskott konstaterar att världens oljefält närmar sig sina produktionstak. Det här märktes efter stormen Katrina i USA, då flera riggar och raffinaderier slogs ut vilket ledde till stora problem i världshandeln.

De höga oljepriser vi nu har beror på brist på raffinaderier och ökad efterfrågan i Kina, men priset kommer inte att gå ned nämnvärt och det är bråttom att leta efter alternativ. Och här måste vi i utvecklingsländerna gå före, menar utskottet.

- Vi ska satsa som sjutton på alternativen och Sverige har ju en underbar roll här, säger Sven Kullander.

I världen upptar förbränning av fossila bränslen, som olja, gas och kol, 80 procent enligt KVA. I Sverige är andelen 40 procent eftersom vi använder biobränslen, vattenkraft och kärnkraft i stor mängd.

- Därför blir det relativt lätt för oss att gå ner från vårt beroende, säger Sven Kullander.

Jan Olov Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".