Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lotten von Düben, okänd fotopionjär i kranieforskningens tjänst

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 09.06
Karin Savolo med dottern Inga. Foto: Lotten von Düben. Nordiska museet

Praktiskt resklädd i s k Bloomerdräkt - något så revolutionerande som knäbyxor! - gav sig Lotten von Düben rakt ut i den svenska fjällvärlden med sin kamerautrustning. Året var 1868 och hon hade kommit med i sin makes forskningsexpedition.

Maken Gustaf von Düben, professor i medicin och entusiastisk kranieforskare, ville utforska samerna och deras miljö på noggrannast tänkbara sätt. Vad vore bättre, än att komplettera mätningar och iakttagelser med den nya tidens teknik, fotografi?

Det blev två strapatsfyllda expeditioner i den allra nordligaste delen av Sverige för paret von Düben.

Maken skrev och dokumenterade, hustrun fotograferade och framkallade på plats i ett speciellt mörkrumstält. Minsta felgrepp i den komplicerade processen skulle förstöra allt arbete.

Men hon lyckades, trots att hon uppenbarligen inte var alltför erfaren fotograf när hon gav sig ut. Tillbaka till Stockholm förde hon mängder av glasnegativ från miljöer, som ingen fotograferat tidigare. Samerna är porträtterade rakt framifrån och i profil. Ansiktsuttrycken är alltid allvarliga, ofta skeptiska och undrande. Vad skulle man ha bilderna till? Var det för att dokumentera silversmyckena och därigenom få staten att ta ut mer skatt?

Samerna hade alla skäl i världen att vara skeptiska: Någon extra skatt togs inte ut på grund av fotografierna. Däremot kom de att användas inom en vetenskap som ingen vill befatta sig med idag: kraniologin.

Man stal, grävde upp, köpte och sålde människohuvuden för vetenskapens skull. Gustaf von Düben var särskilt stolt över den samling kranier, som fanns på hans egen arbetsplats, Karolinska Institutet.

Kranierna brann upp 1891. Gustaf von Dübens idoga mätande är värdelöst idag. Men hustrun Lotten von Dübens fotografier lever vidare. Senare i höst kommer de att visas på BildMuseet i Umeå.

I Vetandets Värld 2 november kl. 12.10 berättas den fascinerande historien om Lotten von Düben, okänd fotopionjär i kranieforskningens tjänst.

Redaktör Agneta Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".