Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny teknik ger hälsovård åt fattiga

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 08.31

Teknikutvecklingen på senare tid, med internet och telefonförbindelser till nya områden, kan göra att världens fattiga får tillgång till sjukvård på ett helt nytt sätt. Ett exempel på det som Världshälsoorganisationen kallar för e-hälsa, är fattiga patienter på Sri Lanka som får sina röntgenbilder bedömda av experter i Australien eller Kanada.

På den Mexicanska landsbygden i fattiga småbyar, har universitetet i Monterrey byggt upp tusen hälsocentra.

På varje ställe finns tio datorer med datorprogram som kan lära ut allt från vikten av vattenrening till hur man sköter sin diabetes, och en kontaktperson - oftast en kvinna - som universitetet har utbildat.

Barnen går i bräschen
Universitetet i Monterrey är ett av 17 i det internationella nätverket U21. Lunds universitet ingår också och Jan Nilsson, dekanus där, har fått rapporter om hur projektet i Mexico avlöpt så här långt:

– Först kommer barnen, som lär sig hur datorer fungerar jättefort. Sedan kommer deras mödrar, och de är den första kanalen in mot universitetet för hälsoinformation. Sist kommer männen, som undrar var alla är någonstans.

Tillgång till specialister långt borta
Det här är alltså en typ av e-hälsa. På Sri Lanka finns en annan typ. Här kan en patient i ett fattigt område få till exempel sina röntgenbilder bedömda av en specialist i Hongkong, Australien eller Kanada.

Tekniken är sådan att gränser och avstånd inte spelar nån roll längre, säger Yunkap Kwankam, ansvarig för WHO:s arbete med e-hälsa:

– Tekniken för kommunikation når runt hela jorden, och inte bara en mottagare utan flera samtidigt, säger han.

Stora satsningar krävs
Tekniken finns men ska det här nå ut till många fattiga - världen över krävs internationella satsningar säger Jan Nilsson i Lund:

– Det här kommer att kosta väldigt mycket pengar. Det WHO och U21 kan bidra med är att utveckla modeller och utvärdera att de verkligen har effekt på folkhälsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".