Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Manlig omskärelse minskar risken för hiv

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 06.57
Manlig omskärelse som skydd mot hiv var också ett tema när den tredje Treatment Action Campaign Conference nyligen genomfördes i Sydafrika. Ettårige Oyama Saleni tittar upp på sin mor.

Manlig omskärelse minskar risken för hiv-infektioner med 60 procent. Det beläggs för första gången i en sydafrikansk studie. Forskarna som gjort undersökningen vill att omskärelse ska bli ett av flera sätt att stoppa den växande aids-epidemin i världen.

De drygt 3000 sydafrikanska heterosexuella unga män som deltog i studien delades upp i två grupper, där ena hälften omskars och den andra inte.

Efter 18 månader visade det sig att risken att hiv-smittas
mer än halverades hos de omskurna männen.
Resultaten gjorde att de franska och sydafrikanska forskarna avbröt studien för att erbjuda alla studiedeltagare omskärelse.

Förhuden extra känslig för smittan
Att manlig omskärelse kan minska risken för hiv-infektion är känt sen tidigare.
Den medicinska förklaringen är att celler i förhuden är extra motttagliga för hiv-virus. Tas förhuden bort minskar risken för smitta.

Forskarna bakom studien anser nu att afrikanska beslutsfattare borde ta med omskärelse som en preventionsmetod mot aids tillsammans med  upplysningskampanjer om säker sex och kondomanvändning.

Det säger Adrian Puren vid National Institute for Communicable Disease i Sydafrika.

Metoden inte okontroversiell
Men att rekommendera omskärelse som en preventionsmetod mot aids är inte helt okontroversiellt.

Bland de omskurna deltagarna i studien syntes en minskning av kondomanvändningen. Och risken finns att omskurna män tror att de är helt skyddade mot HIV-infektion, menar kritikerna.

Dessutom är hygienen livsviktig vid ingreppet.  Annars kan risken för hiv-smitta öka via smutsiga operationsinstrument. Här skulle det krävas en sjukvårdsapparat som i dag inte existerar i stora delar av Afrika, säger Lars-Olof Kallings som är en av FN:s aidsexperter.

- Det är brist på medicinsk personal i de mest aidsdrabbade länderna, och det är också något att beakta när man ska bedöma om det vore realistiskt med omskärelse som preventionsmetod. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".