Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stad på vatten planeras i Holland

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 08.45
Mer regn väntar Europa som konsekvens av växthuseffekten. (Foto: PrB)

Norra Europa kommer att drabbas av större nederbördsmängder och översvämningar. Detta enligt en studie om växthuseffektens konsekvenser som publiceras i tidskriften Science på fredagen.

I Holland - Europas mest tätbefolkade land - satsar man därför på hus som flyter.

Den första flytande staden byggs utanför Schiphol, Hollands största internationella flygplats och byggtekniken fascinerar svenska forskare.

- Man kan se det som stora lyktstolpar och sedan ligger husen fästade vid dem med öglor som löper utefter lyktstolparna. Om vattennivån stiger flyter huset upp och om vattennivån sjunker undan så sjunker huset med, säger Göran Sällfors, professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Stiger och sjunker med vattnet

Färdig kommer den flytande staden att omfatta 12 000 två- och trevåningshus som kan stiga sex meter. Allt - gator, parkeringsplatser, skolor, sjukhus och affärer - kommer att vila på vatten.

Betongskroven som varje hus och gata vilar på är, precis som alla ytterväggar, skyddade mot fukt, precis som skroven på plastbåtar. El- och gasledningar, vattenrör och avloppssytem specialdesignas för att under översvämning stiga och falla i samma takt som hus- och gator.

Fler översvämningar att vänta

Men det är inte bara markhunger som förklarar den här holländska satsningen på flytande städer. I fredagens nummer av tidskriften Science konstateras att växthuseffekten kommer att innebära varmare väder och ökade nederbördsmängder i norra Europa. Tidigare beräkningar har ockås visat att nederbörden i Holland kan komma att öka med 25 procent.

I oktober hävde därför den holländska regeringen byggnadsförbudet i femton redan idag ofta översvämningsdrabbade sankmarksområden.

”Vi kan inte längre slåss mot vattnet, vi måste lära oss att leva med det” sa premiärminister Sibylla Decker då. Samtidigt utlyste hon en nationell tävling för stadsplanerare, ingenjörer och arkitekter om utformningen av framtidens flytande holländska städer - som vi säkerligen kommer att höra mer om framöver.

- Det är ju en helt annan skala på detta än vad man någonsin har pratat om tidigare, säger Göran Sällfors.

Staffan Forsell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".