Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fingeravtryckens bevisvärde ifrågasätts

Publicerat torsdag 3 november 2005 kl 06.50
Kriminaltekniker i Uppsala undersöker fingeravtryck med ljuskälla. (Foto: PrB)

Fingeravtryck från en brottsplats kan göra att en skyldig binds till platsen med 100 procents säkerhet.
Så brukar vi se på det.

Men det finns fall då fingeravtryck pekat ut fel person.
Just nu pågår i USA
en rättegång där den anklagade försöker fria sig från misstankar genom att visa att fingeravtryck
inte ger en säker identifiering.

Terry Patterson i Boston dömdes 1993 för mord. En polis som satt i sin privata bil på en parkeringsplats blev skjuten i huvudet fem gånger. På bildörren hittade man fingeravtryck som knöts till Patterson och blev ett bärande bevis när han dömdes.
Men Terry Patterson hävdar att han är oskyldig och vid en förnyad prövning i Massachussetts högsta domstol tar han experter till hjälp för att visa att fingeravtryck kan peka ut fel person.

Fel man utpekad efter madridbomberna

Det har hänt förr - efter bombningarna i Madrid förra året hittade man fingeravtryck på en väska, och i datasökningarna fick man träff på en jurist i USA. Tre FBI-experter granskade fingeravtrycken och var ense - de var juristens. Men sedermera konstaterade spansk polis att de istället tillhörde en algerier bosatt i Spanien, och frågan är om rättssystemet kan förlita sig på fingeravtryck vid identifieringar av brottslingar.

- Nej jag tycker inte att vi ska sluta lita på dem. Det är en unik möjlighet vi har att identifiera från friktionshuden alltså fingar och handflator, säger en av Rikskriminalpolisens experter på fingeravtryck, Per Thollin.

Krävs specifik metodik

Fingeravtryck är så unika för varje person som vi tänker oss, enligt Per Thollin och det finns det minst en stor undersökning som visar också. Men frågan är hur man använder dem.
I de fall då det blivit fel har man nog inte använt den internationella noggranna metodik som tillämpas i Sverige, för det viktiga är hur man matchar fingeravtryck mot spår på brottsplatser, säger Per Thollin.

- Det krävs helt enkelt att man gör det på ett seriöst sätt och med rätt metodik och utbildning. Sedan ska man alltid vara flera som verifierar arbetet.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".