Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2005-11-04

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 15.12
1 av 3
Björn Carlson Foto: PrB
2 av 3
Läkemedel i urinen. Foto:PrB
3 av 3
Per Thollin, fingeravtrycksexpert. Foto: Camilla Widebeck

Privatförmögenhet för en friskare Östersjö, fingeravtryckanalys utan tillåten tveksamhet, UV-ljus som hjälper reningsteknik och hobbyforskaren som presenterar okända nordiska gudinnor.

Kasta pengarna i sjön - ja tack!

Ett välkommet bidrag till  Östersjöns upprustning har kommit från finansmannen Björn Carlson.

Ur sin privata förmögenhet har han donerat 500 miljoner till internationell forskning och åtgärder som inom 10-12 år ska synas som förbättringar. 

-De här pengarna ska ta slut, jag har bara laddat med ett skott i bössan, säger Björn Carlson. 

Vi frågar projektledarna för det svenska forskningsprogrammet MARE vad de tror kommer ut från donationen.

Sif Johansson och Fredrik Wulff sammanfattar med förhoppningen att mycket pengar, i motsats till snålt tilltagna forskningsanslag, kan göra att forskarna inte konkurrerar med varandra, utan samarbetar, slår sina kloka huvuden ihop i stället.

Ge mig ett finger så tar jag hela tjuven

Fingeravtrycksanalyser låter ibland som om det hör Sherlock Holmes till; i dag tror man bara att DNA-bevis betyder någonting.

Men det är fel, visar id-byrån på Rikskriminalpolisen. Här sker matchning mellan brottsplatsfynd och  fingeravtryck - eller misstänkt gärningsman - med hjälp av dator och förstorad bild, men minst lika mycket med ett tränat öga och gott formminne. 

Metoden demonstreras av Per Thollin för vår reporter Camilla Widebeck

Ljus som söndrar

Läkemedel och mediciner rinner ganska onedbrutna genom oss och ut i reningsverken - det bryts inte ner av vanliga reningsmetoder.

Detta håller på att bli ett stort problem, och man presenterar nu en speciell form av UV-ljus som kan knäcka kemikalierna i ofarliga småbitar.

Ett känt exempel är effekterna av hormonpreparat som p-piller eller östrogenpiller. När de kommer ut i vattendragen, tämligen oförändrade, så ser man förändringar i djurlivet. Fiskhannar kan feminiseras, vilket naturligtvis påverkar reproduktionsförmågan.

Andra komplicerade kemikalier, som bromerade och klorerade förenngar, verkar också kunna brytas ner med polykromt UV-ljus.

Tidigare har man använd UV-ljus av en våglängd för att döda bakterier, men detta polykromatiska ljus är alltså mer aggressivt. Metoden utprövas nu för användning i kommunen Hörsholm utanför Köpenhamn, och presenteras i nästa  vecka vid den nionde avloppskonferensen i Stockholm av Peter Brun Madsen.

Vem var Var?

Vi rekommenderar en av höstens nyutkomna böcker - Gudar och gudinnor i Norden av Lars Magnar Enoksen (Historiska media).

Författaren är runolog och doktorerar nu vid universitetet i Trondheim, men här har han i lättillgänglig och kortfattad form beskrivit 48 gudagestalter ur den nordiska mytologin.

Boken är förträfflig i sin enkelhet, säger Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund. Den ger upplysningar även om mindre kända gudar, som läkekonstens gudinna Eir och edernas gudinna Var för att nämna några.

Den är dessutom snyggt formgiven och charmfullt illustrerad av författaren själv, och passar även för yngre läsare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".