Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Torka i glaciärområden effekt av global uppvärmning

Publicerat torsdag 17 november 2005 kl 06.51
Perito Morenoglaciären i södra Argnetina. (Foto: PrB)

Det blir allt varmare på jorden och det påverkar bland mycket annat vår vattenhushållning.

I områden med snö och glaciärer, och nedströms sådana, kan uppvärmningen leda till torka visar
ny forskarstudie.

Vad ska man med en glaciär till, förutom att klättra på, om man gillar det. Och vad ska man med ett tjockt snötäcke, förutom att ha det till en lång skidsäsong. Jo, glaciärer och snötäcken fungerar också som vattenreservoarer. När vårvärmen kommer portionerar de långsamt ut vattnet till nedanförliggande områden.

Men när det nu blir varmare, snötäckena minskar och glaciärerna krymper - då går vi miste om den här reservoarfunktionen, konstaterar forskare i tidskriften Nature på torsdagen. Även i områden där det kommer att falla mer nederbörd under vintern kan det här bli ett problem - för vattnet samlas inte upp någonstans utan rinner rätt ut i havet. Det blir vattenbrist sommar och höst när vattnet behövs som bäst.

Beredskap krävs anser forskare

I grova drag gäller det här scenariot en sjättedel av jordens befolkning, enligt forskarna från Scripps i Kalifornien och University of Washington i Seattle. De efterlyser beredskap - vi måste ersätta de naturliga magasin som nu går förlorade. Forskarna pekar på några exempel: I Europa kommer områdena kring floden Rhen att kunna få ont om vatten en del av året och Rhen kommer fler dagar än nu att vara för grund för att fartyg ska kunna gå med full last.

De tättbefolkade områdena kring Himalaya kommer att få ont om vatten kanske om några decennier, efter att de stora glaciärerna krympt. I Västra USA blir snötäcket redan allt tunnare - och härbärgerar alltså allt mindre vatten. Men vad gäller då för Sverige i det här framtidsperpektivet?

Inget svenskt scenario

- Man kan väl säga att naturen kommer att reagera på ett liknande sätt, men vi får andra effekter i Sverige för vi använder våra vattenmagasin på ett annat sätt säger Sten Bergström, forskningschef vid SMHI.

Svenska dammar och reservoarer används mest för vattenkraftsproduktion och inte för vattenförsörjning under torra perioder och därför behöver svenskarna enligt Sten Bergström inte förvänta sig en rad problem i framtiden. Dricksvattenbrist kan vi få i södra delen av landet men inte beroende på minskat snötäcke utan på ökad avdunstning.

- Det skulle kunna innebära att vi får en ökad risk för dricksvattenbrist i södra och sydöstra Sverige, säger Sten Bergström.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".