Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensam kemikalielag riskerar försenas ytterligare

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 08.06

Trots beslutet om ny kemikalielagstiftning i EU-parlamentet i går är risken stor att det dröjer flera år innan lagen går igenom. Med det ökar också risken för att förslaget urvattnas, det anser nu Kemikalieinspektionen.

I går röstade EU-parlamentet med god majoritet igenom en kompromiss av ett förslag till gemensam kemikalielagstiftning för Europa - ett ganska urvattnat förslag jämfört med förslaget REACH som ursprungligen föreslogs av Margot Wallström för kommissionen.

Lobbying från industrin
Det har varit rabalder kring omröstningen, med många ändringar och kompromissförslag och kraftfull lobbying från kemikalieindustrin, men det som slutligen accepterades var ett resultat av en överenskommelse mellan socialister och konservativa i parlamentet.

Saken är dock inte klar - nu väntar motsvarande omröstning i EU-rådet, där en parallell dragning skett, och där Storbritanniens kompromissförslag nu finns med.

Tyskald stoppade
Här hoppades man på en omröstning 28-29 november, men den sattes stopp för, säger Sten Flodström på Kemikalieinspektionen

– Tyskarna har stoppat beslutet i ministerrådet, där det skulle ha tagits beslut den 28-29 nov. Det är den tyska kemikalieindustrin som står bakom mycket av lobbyingen gentemot parlamentet, säger Sten Flodström, som är giftighetsexpert på Kemikalieinspektionen 

Risk för ytterligare urvattning
Det finns fortfarande ett hopp att man ska hinna få ett beslut före årsskiftet - och det är vad England vill, för efter nyår övergår ordförandeskapet till Österrike, och de har inte en tanke på att fortsätta driva den här frågan - då kommer den inte upp igen förrän då Finland tar över efter Österrike, och då blir alltihop minst ett år försenat. 

– Går det så långt är risken stor att den nya tyska regeringen under tiden har haft stort inflytande över de förslag som då finns, och då är jag inte optimistisk, säger Sten Flodström på Kemikalieinspektionen.

                                                               Ann-Louise Martin
                                                                ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".