Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Musselodlingar renar övergödda kustområden

Publicerat måndag 21 november 2005 kl 07.50
Blåmusslor äter plankton och minskar därmed övergödningen (Foto: PrB)

I Lysekils kommun pågår ett unikt projekt där blåmusslor nästa år kan ta hand om allt kväve som släpps ut via det kommunala reningsverket, kväve som bidrar till övergödning av havet.

De stora mängder av näringsrikt kväve vi släpper ut i havet via reningsverk, jordbruk, trafik och avlopp bidrar till ökningen av växtplankton i havsvattnet och därmed till övergödningen.

Blåmusslor livnär sig på växtplankton, och musselodlingar kan därför bidra till ett klarare havsvatten med färre plankton och därmed minskad övergödning.

I havet utanför Lysekils kommuns reningsverk odlas blåmusslor just för det här ändamålet. Kommunen betalar en så kallad miljöpeng till ett musselodlingsföretag som kan odla och skörda blåmusslor och sen sälja dem vidare för matkonsumtion eller som foder inom lantbruket.

Traditionell kvävereningsteknik är inte alls så effektiv och skulle dessutom kosta kommunen nära en miljon kronor mer per år.

Det mesta - hela 80 procent - av våra kväveutsläpp kommer dock inte från reningsverk utan från jordbruk, trafik och enskilda avlopp, och Odd Lindahl vid Kristinebergs marina forskningsstation hoppas därför att det i framtiden ska gå att bygga ut blåmusselodlingar till att omfatta större kustområden.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".