Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljud om natten hjärtrisk för kvinnor

Publicerat torsdag 24 november 2005 kl 06.52
Trafik - farligt för hjärtat (Foto: PrB)

Buller och andra oljud omkring oss är en viktig riskfaktor för hjärtattack. I dag publiceras en studie som visar att kroniskt oljud ökar risken att drabbas av hjärtattack, och oljud om natten är speciellt en fara för kvinnor.

Tyska forskare har studerat hur oljud på arbetsplatsen och i och utanför bostäder, både dag- och nattetid påverkar risken för hjärtattack.

Trafik på natten värst
Det är 2000 relativt unga hjärtattackpatienter, med en medelålder på mellan 56 och 58 år, som varit med i studien.

– Och det de hittade är framförallt att oljud i omgivningen, inte så mycket på jobbet, ökar risken för hjärtattack, främst hos kvinnor, säger Kjell Asplund, adjungerad professor i medicin och generaldirektör vid Socialstyrelsen.

Oljud från trafik utanför bostadshus nattetid gav männen en 50 procentig riskökning för hjärtattack. För kvinnor var ökningen hela 300 procent; en tredubblad risk för hjärtattack hos kvinnor alltså, från oljud nattetid.

Buller på jobbet inte lika farligt
Enligt Kjell Asplund omfattar studien för få kvinnor för att resultaten ska kunna generaliseras, men han menar samtidigt att de verkar rimliga. Svenska studier har tidigare visat att kvinnors blodtryck stiger mer än mäns i bullriga miljöer.

I kontrast till oljuden nattetid spelade buller på arbetsplatsen en mycket mindre roll för risken att drabbas av hjärtattack.

Kan ge nya rekommendationer
Och när myndigheter sätter upp ljudrekomendationer kanske man borde bredda perspektivet, säger Kjell Asplund.

– Det har ju varit väldigt mycket inriktning på yrkeslivet, men vi kanske måste koncentrera oss mer på vad som händer på fritiden och särskilt nattetid.

Källa: European Heart Jornal.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".