Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2005-11-25

Publicerat fredag 25 november 2005 kl 14.25
Var det generna som styrde honom? Foto PrB

Hur allvarlig är situationen med den bensenförgiftade floden i Kina? Nu skriver de hivsmittade blödarsjuka sin vitbok. Och hur tolkas Hamlet med evolutionsbiologiska glasögon?

Kinas storstäder sårbara

Den här veckan har vi hört om den bensenförgiftade floden i mångmiljonstaden Harbin i norra Kina. Det var en petrokemisk industrianläggning som exploderade för två veckor sen och nu har alltså det vattnet nått fram till Harbin där det bor 9 miljoner. Sen i tisdags har dricksvattenupptaget från floden varit avstängt och folk flyr från staden.
Jonas Fejes, limnolog på svenska miljöninstitutet IVL, kommenterar situationen.

Hivsmittade blödarsjuka tjugo år senare

Det har gått drygt tjugo år sen en av dom största läkemedelsskandalerna uppdagades i Sverige. Flera hundra blödarsjuka patienter hade fått mediciner smittade med virus, 104 personer drabbades av hiv och drygt 400 fick hepatit c. Nu har Förbundet för blödarsjuka sammanställt en vitbok - där drabbade, anhöriga, läkare o myndigheter får komma till tals.
Med läkaren Hans Johnsson på Karolinska sjukhuset och en av de drabbade, som vill vara anonym, diskuterar vi vad som gjordes fel då och vad som har förändrats i dagens sjukvård.

Darwinistisk tolkning av Hamlet

Kan man läsa världslitteraturen med evolutionsbiologiska glasögon? Det vill en grupp amerikanska forskare inom biologi och litteraturvetenskap som nu lanserar ett nytt projekt: litterär darwinism.
Läser man litteratur med en biologisk tolkning så blir förståelsen av människans natur, sexualitet och relationer bättre, menar företrädarna.

Om man till exempel ser på Hamlet, så kan man tänka sig att hans drivkraft  hade med hans gener att göra.

”Etanol kan inte ersätta oljan”

När oljan tar slut måste vi hitta nya enrgikällor. Nu talas mycket om att odla grödor och få fram etanol av dem. Torbjörn Rydberg forskar vid Centrum för uthålligt lantbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han säger att vad vi än hittar på att odla, så kommer produkten att bli ett ”tunnare” bränsle, det innehåller inte lika mycket energi som alla de kalorier som jorden byggt in i oljan.

Varför så många nobelpris till Kalifornien?

Vad är det som gör Kalifornien till ett så nobelpristagartätt område? Det är inte bara det varma klimatet, även om det också spelar in, funderar Vetenskapsradions Jan-Olov Johansson. Men det finns en rad elituniversitet där man satsar på kvalitet och inte kvantitet, och unga forskare behöver inte specialisera sig så tidigt. Och det är slående att laboratorierna inte nödvändigtvis är superbt utrustade - kanske satsar andra länder för mycket på lokalerna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".