Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Östersjöfisk kan ge ökad diabetsrisk

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 09.11
Mycket strömming kan ge ökad diabetesrisk. Foto: PrB

En kost rik på fet östersjöfisk, som lax och strömming, kan ge ökad risk för typ 2 diabates visar en studie från Lunds universitet. Huvudförfattare är Lars Hagmar, professor och överläkare vid Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Typ 2-diabetes  brukar kallas Västvärldens stora livsstils-sjukdom. Övervikt och dålig kosthållning är viktiga riskfaktorer. Men den nya svenska studien, som publiceras i tidskriften Environmental Health visar alltså att även organiska miljögifter - som PCB DDT och dioxiner - i fet östersjöfisk kan vara en riskfaktor.

Tidigare studier har pekat åt samma håll, bland annat en amerikansk studie där vietnamveteraner som utsatts för det dioxin-innehållande avlövningsmedlet Agent Orange haft en ökad förekomst av åldersdiabetes.

Här har forskarna tittat på närmare 200 yrkesfiskare och deras fruar. Slutsatsen är att ju mer miljögifter i blodet - desto högre förekomst av diabetes. Eftersom yrkesfiskarna i studien har ätit stora mängder östersjöfisk. ofta under flera decennier. går inte resultaten att direkt överföra på hela den svenska befolkningen.

Lars Hagmar vill nu gå vidare och titta på om sambandet mellan organiska miljögifter och åldersdiabetes gäller även för befolkningen i stort. Än är det för tidigt att skriva om några kostrekommendationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".