Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förpackningen bakom vinfloden - om bag in box-tekniken

Publicerat tisdag 29 november 2005 kl 16.02
Exempel på olika tappkranar på lådviner. Foto:PrB

I Vetandets värld i dag dissekerar vi en vinlåda, en Bag-in-Box som proffsen kallar den. Den dök upp i Sverige för nätt tio år sedan - i dag säljs drygt häften av allt vin i låda i stället för butelj.

Denna framgångssaga är ett resultat av teknisk utveckling, som i sin tur är ett svar på de krav som industrin har ställt på förpackningar med krångligt innehåll.

Tappkranen, t ex - ett under av precision, som ska hålla vätskan inne och luften ute, och inte läcka. Titta noga, det finns flera oolika konstruktioner!

Och har du någonsin klippt upp påsen och funderat över de olika lagren och deras funktion?

Jan Werner har länge arbetat med vinets kemi och kvalitet både på Vin- och sprit och på Systembolaget; han är vår guide i vinlådelandet.

Bag-in-Box har faktiskt fått sin egen internationella mötespunkt i en sorts akademi som ska föra tekniken framåt - Performance BiB, inrättat sommaren 2004. Om man kikade noga, kunde man se Jan Werner där i kulissen - en diskret eminens bakom idén, som snart leder fram sin första doktorand i vinlådeutveckling.

Reporter AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".