Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varför är det så dyrt med hummer?

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 06.49
Hummercocktail dyr på krogen. Foto:PrB

När en fiskart hotar att ta slut, syns det också på priset. Genom att studera bland annat restaurangmenyer, loggböcker och handelsstatistik så hoppas forskare få reda på hur bestånden av fisk och skaldjur såg ut förr i tiden och hur dom kan återställas igen.

Sillfisket är det som forskarna kan dokumentera bäst och längst tillbaka ända till 1600-talet bland annat genom räkenskaper och loggböcker.

Bestånden av sill var troligen mycket stora, ändå var fisketrycket så starkt att sill redan omkring 1870 var nära kollaps i Nordsjön, säger Poul Holm, dansk miljöhistoriker som leder projektet De marina beståndens historia.

Projektet syftar till att ta reda på hur det såg ut förr i världshaven. Mycket information om mångfalden av arter och deras utbredning saknas idag. Ska man kunna återställa bestånden, måste man minst veta vad som är försvunnet, resonerar forskarna.

Tonfisk till exempel hade tidigare en fantastisk utbredning i Nordatlanten och Nordsjön, men är i dag försvunnen därifrån.

Forskarna har gått igenom tusentals restaurangmenyer från 1850 och framåt där priset avslöjar hur bestånden har minskat.

Exempelvis var hummer fattigmansmat under slutet av 1800-talet - tillgången var större än efterfrågan - men ju mer sällsynt hummer blev, desto högre status har den fått och krognotan har blivit allt saltare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".