Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin fredag 2 december

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 14.47
1 av 3
Fiskare riskerar att drabbas av diabetes (Foto: PrB)
2 av 3
Det kliar! Eksem kan orsakas av stress (Foto: PrB)
3 av 3
Egentligen är det Jesus på bilderna (Foto: PrB)

Knottrig av stress? Hudläkare anbefaller först avstressning, sen medicin. Och kommunistiska sovjetsymboler i paradernas stora porträtt var egentligen religiösa. Och sist undrar vi hur diabetes hänger ihop med fiskätande.

I veckan ägde Läkarstämman rum, eller Riksstämman som den egentligen heter. Under tre dagar lockades mellan 15 000 och 20 000 läkare, sjuksystrar, arbetsterapeuter och andra vårdintresserade  till Stockholmsmässan i Älvsjö.

Temat för årets stämma var Psykisk hälsa, och ett seminarium handlade om huden som själens spegel. Hudläkare har nämligen börjar märka att alltfler patienter har problem med eksem, klåda och rodnader, och att det här är problem som tycks förstärkas av  just stress.

Solbritt Lonne-Rahm är hudläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna - en hudklinik där man specialiserar sig på hudproblem som är kopplade till just stress, och där har man insett att det hos vissa patienter inte räcker med vanliga mediciner för att ta bort eksem och klåda. Man måste först ta bort stressen.

Från Vita till Svarta havet
Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund har läst boken ”Slaviska världar”, av Uppsala-forskaren Margareta Attius Sohlman, en bok som visar på brytningspunkterna mellan öst och väst.

Det är en fascinerande klippbok från Margareta Attius Sohlmans omfattande forskningar i östra Europa, berättar Nils Johan Tjärnlund. En salig blandning av längre och kortare texter, populärvetenskapliga artiklar, bidrag till olika konferenser och så vidare. Texter som kan vara svåra att få tag på, och som hon därför velat samla till en bok.

Boken spretar något, men det är trots det en spännande upptäcktsfärd genom områden som det sällan skrivs om.

Kina kritiserar USA:s miljöpolitik
På FN:s stora klimatmöte som just nu pågår i Kanada, har ett mindre bråk uppstått mellan två av de stora utsläppsländerna i världen - Kina och USA. Kina är mycket kritiskt mot USA:s miljöpolitik, och till att USA inte accepterar Kyotoprotokollet.

Kina - som är det land i världen som står för mest giftiga utsläpp - menar att det är en skam att USA inte samarbetar i Kyotoprotokollet. För om Kina är det land i världen som släpper ut mest, så är USA det land som per invånare står för de ojämförligt största utsläppen. Regeringen Bush menar att fem miljoner jobb i USA skulle försvinna som en direkt följd av Kyotoprotokollet.

USA har istället bildat en alternativ miljöpakt med flera asiatiska länder där man mer ska satsa på forskning och teknik för att bekämpa klimatförändringarna.
Ingenting talar för att Bush kommer att omvärdera Kyotopotokollet.

Får man diabetes av fet Östersjöfisk?
I veckan rapporterades om ett samband mellan diabetes typ 2 och att äta fet Östersjöfisk - man hade undersökt fiskare och deras hustrur. Men sambandet är egentligen inte fisk och diabetes, utan föroreningarna i fiskfettet och diabetes.

Det är inte självklart att kemister och medicinare samarbetar i de här frågorna, men i Vetenskapsradions veckomagasin träffas diabetesforskaren professor Kerstin Brismar från Karolinska institutet och miljökemiprofessor Åke Bergman från Stockholms universitet för att resonera kring hur så olika kemiska substanser skulle framkalla en speciell sjukdom som diabetes.

De har inga egentliga svar, men de enas om att olika fettlösliga gifter oftast hamnar i levern, där de omvanlas till mer generella skadegörare i kroppen, fria radikaler, som  i sin tur orsakar oxidativ stress, som kan leda till diabetes.

I Slovakien pågår en stor undersökning av invånarna i en stad som tillverkat PCB i 30 år - här verkar det också finnas samband med diabetes.

Bättre kemikaliekontroll med nya kemikalielagstiftningen Reach i EU hoppas Åke Bergman på, det behövs mot den flod av nya substanser som vi exponeras för.

AnnLouise Martin och Michael Borgert

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".