Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården riskerar att missa kvinnor med borrelia

Publicerat torsdag 15 december 2005 kl 08.03
Fästingar (Foto: PrB)

Kvinnor som infekterats av den fästingburna sjukdomen borrelia riskerar att inte få rätt diagnos i tid. Utslaget på huden hos kvinnor ser ofta annorlunda ut än männens och det är det inte alla läkare som vet.

– Tidigare har man fokuserat på att riskgruppen för borrelia, det är orienterare, jägare och män. Men vi ser att det i högre utsträckning rör sig om kvinnor över 50 som drabbas av borrelia, säger Louise Bennet, allmänläkare i Karlskrona.

Borreliabakterien sprids via fästingar och svenskarnas benägenhet att röra sig mycket i skog, mark och kustmiljöer leder till att vi får ungefär 10 000 fall av borrelia varje år.

Kvinnor drabbas mer
Tvärtemot vad många trott, är det framför allt kvinnor som drabbas. Ett delvis svagare immunförsvar hos kvinnor är en trolig förklaring, säger läkaren Louise Bennet, som nyligen skrivit en doktorsavhandling om borrelia.

Nu står det också klart att den ringformiga hudrodnad som vi associerar med borrelia, den är framför allt ett manligt symptom.

Ingen röd ring på huden
Hos kvinnor uppstår det ofta ingen ring. Istället utbreder sig en helröd rodnad, ofta med ett mörkare parti i mitten.

Det här är fortfarande ganska okänt i vården och Louise Bennet säger att hon själv stött på fall där kvinnor haft hudrodnader som inte har uppmärksammats och där borrelian spritt sig till nervsystemet.

Vårdpersonal måste bli uppmärksamma
Louise Bennet säger att hon vill att vårdpersonalen ska få upp ögonen för de här könsskillnaderna, för borrelia kan i värsta fall leda till långvariga smärtor, förlamning och hjärnhinneinflammation.

– Det är viktigt att göra allmänheten uppmärksam på detta. Att kvinnor börjar titta på kroppen efter att man varit ute i skog och mark och att man undersöker att man inte har fått någon fästing och att man tar bort fästingen tidigt. Får man bort fästingen inom ett dygn är det en väldigt liten risk att man blir smittad av borreliabakterier, säger Louise Bennet.

                                                               Lisen forsberg
                                                                 vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".