Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kunskap om äldre cancerpatienter

Publicerat onsdag 18 januari 2006 kl 09.11

Igår berättade vi att kvinnor över 70 får sämre bröstcancervård än yngre kvinnor, men det här gäller även äldre med andra cancerformer. Det säger Lars Holmberg, professor i cancerepidemiologi vid Uppsala universitet, som är kritisk till bristen på beredskap inom sjukvården.

– Jag oroar mig mycket för hur vi behandlar de äldre med cancer för vi kommer ju ha en stor andel befolkning av äldre personer som egentligen är väldigt friska.

Cancerfallen ökar
För de flesta cancerformer gäller att risken att insjukna ökar ju äldre man blir. Enligt en prognos som de nordiska cancerregistren gjorde i slutet av 90-talet så kommer antalet cancerfall att öka med så mycket som 28 % i Norden, fram till år 2020.

Och ökningen beror till största delen på att befolkningen blir allt äldre. Men trots detta saknas fortfarande kunskap och forskning om hur äldre ska behandlas, säger Lars Holmberg.

– Vi behöver ta med äldre personer i stora behandlingsstudier och vi kanske behöver skräddarsy behandlingar med cellgifter och olika hormoniella behandlingar som passar just för de äldre.

Lever i genomsnitt 17 år till
Det har funnits en uppfattning om att cancer är en ganska ofarlig sjukdom hos äldre, eftersom tumörerna skulle växa långsammare i en åldrande kropp, men flera studier har visat att detta inte stämmer säger Lars Holmberg som också menar att ett cancerbesked inte behöver vara en dödsdom bara för att man är äldre.

– En kvinna idag i Sverige som blir 70 år har en förväntad kvarstående livslängd på 17 år. Det är en lång kvarstående tid, och den ska ju inte förstöras av dålig cancerbehandling.

Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".