Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad händer egentligen i trafiken?

Publicerat måndag 13 mars 2006 kl 14.55

Varje dag inträffar ett stort antal incidenter och händelser som nästan leder till olyckor i trafiken. På vissa platser sker det fler sådana händelser än på andra och på sådana platser inträffar det ofta fler riktiga olyckor än på platser med färre incidenter.

En dator som från videobilder kan sortera ut händelser i trafiken som får forskarna att bättre förstå vad som egentligen händer i trafiken. Det är vad forskarna på Lunds vid Lunds tekniska högskola just nu håller på att ta fram. Och med hjälp av bilderna som datorn sorterat ut så skall forskare och trafikplanerare kunna ta fram åtgärder för att gör trafiken säkrare och på så sätt få ner antalet olyckor.

I dag måste trafikforskare och trafikplanerare ägna lång tid åt att med egna ögon observera vad som sker på et plats med många incidenter. De får i fler veckor finnas på plats och observera och föra protokoll över händelser.

Men i framtiden skall det inte behövas. I stället så videofilmar man platsen under en längre tid och sedan får en dator sortera ut incidenter och händelser som nästan är olyckor och sedan kan forskarna i lugn och ro studera bilderna för att kunna koma med förslag på hur man skall förbättra för att undvika incidenter och olyckor.

I dagen Vetandets värld träffar vi forskare som lär datorn att sortera ut händelser och vi år också höra om hur forskaran sedan tolkar bilderna som datorn sorterat ut.

Redaktör för programmet är Håkan Svensson.

Medverkande;

Åse Svensson projektledare Lunds tekniska högskola
Aliaksei Laureshyn doktorand Lunds tekniska högskola
Håkan Ardö doktorand Lunds tekniska högskola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".