Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sluta röka per telefon fungerar och är billigt

Publicerat tisdag 14 mars 2006 kl 08.47
Ut ur rökdimman kan man komma med telefonens hjälp. Foto: PrB.

Rökavvänjning per telefon är både billigt och effektivt, enligt två nya studier. En behandlar den svenska Sluta Röka-linjen, en annan en motsvarande telefonlinje i Kalifornien. Båda studierna visar att telefonlinje-metoden är framgångsrik.

Drygt 800 rökare i övre medelåldern som ville sluta röka deltog i en amerikansk studie som publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Hälften fick självhjälpsmaterial på posten och hade sen frivillig tillgång till rökavvänjningskurser på vårdcentralen. Den andra gruppen fick tillgång till en kalifornisk sluta röka-linje.

Telefonsamtal

Telefonstödet betydde sju inbokade telefonsamtal under två månader och sen ytterligare samtal under dom följande tio. Båda grupperna fick också nikotinläkemedel om dom ville.

När ett år hade gått såg man att betydligt fler i telefongruppen verkligen hade deltagit i ett stödprogram, fler använde nikotinläkemedel och framför allt så hade fler slutat röka. Ungefär en av sju hade varit rökfri i ett halvår och det var tre gånger som många som i den andra gruppen.

Svensk linje

Man får väl säga att telefonstödsgruppen var mindre beroende av sitt eget initiativ eftersom dom blev uppringda av stödpersonalen, men kanske är det då också just vad som behövs?

Ungefär samma typ av telefonlinje som i Kalifornien används också sen några år också här i Sverige; Sluta röka-linjen. Här är det nästan var tredje ringande rökare som lyckas sluta.

Billig metod

Men det här är inte bara en fungerande metod - den är relativt billig också, visar en avhandling som Tanja Tomson har skrivit vid karolinska institutet.

Hon har beräknat kostnaden för varje vunnet levnadsår hos dom som lyckas sluta röka genom olika satsningar. För slutarökalinjen är det mellan 3000 och 4000kronor, jämfört med antirökkampanjer där varje vunnet levnadsår kostar uppåt 10000.

Vill veta vad det kostar

Sådana här jämförelser efterfrågas för en politisk diskussion om folkhälsosatsningar, säger Tanja Tomson:

- Politiker är oftast mycket intresserade av om man får valuta för pengarna, och socialdepartementet som finansierar Sluta röka-linjen är förstås intresserade av vad det kostar och vad man får ut av det.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".