Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bara var tredje stor flod ännu oreglerad

Publicerat onsdag 15 mars 2006 kl 06.47
Världens största damm, Tre raviner, vid Changfloden i Kina (Foto: PrB)

Bara var tredje av världens stora floder är idag helt oreglerad. Och när det gäller floder som är helt fritt flödande från källa till utlopp i havet, så finns det bara ett tjugotal kvar. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden.

Ljudet av brusande forsar blir alltmer ovanligt i världen. Särskilt under 1900-talets andra hälft har det fria forsandet på många håll ersatts av stilla kluckande och strilande i kanal- och bevattningssystem, och av dånandet från vattenkraftverk.

Vinst i el kostar på annat håll
Och det odlande och den elkraft som man vinner, den kostar mycket på andra områden

– Ofta så minskar fisket, som är en viktig tillgång till föda. Man förlorar också viktiga funktioner som floden har, som transport av sediment och gifter, man förlorar ett kulturellt värde och man förlorar artrikedomen, säger Anna Forslund, vattenhandläggare på Världsnaturfonden.

Bara 21 stora oreglerade floder kvar
Det är de riktigt stora floderna, över 100 mil långa, som man har tittat på. Många av dom rinner ut i andra floder, andra har sitt utlopp i havet och dom har en särskilt viktig funktion, enligt Anna Forslund.

Nu finns det på jorden 21 sådana floder kvar som är oreglerade. Men efter att reglerandet av floder stannat upp på nittiotalet, så verkar det nu kunna ta fart igen, det varnar rapporten inför den världsvattenkonferens som börjar i Mexiko under torsdagen.

Efterlyser en prioriteringslista

Många av de återstående orörda stora floderna hotas idag av utbyggnad och därför måste världens styrande nu göra en prioriteringslista över vilka floder som absolut inte får byggas ut, enligt Anna Forslund.

– Innan det är försent, och innan vi har förlorat de viktigaste, måste man bestämma, de här floderna måste skyddas. Och sedan efter det så kan man i de floder som inte är högt upp på priolistan tilltåta en försiktig vattenkraftsutbyggnad.

Björn Gunér
björn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".