Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nanostrukturer skapar sig själva

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 09.38

Det talas mycket om både möjligheterna och riskerna med nanoteknik. Men hur sätter man egentligen ihop olika strukturer av nanobyggstenar som är tiotusendels millimeter stora? En lösning som redan används är att låta det hela bygga sig självt i en mycket liten gjutform.

Gjutformen är i sin litenhet ett kemiskt mirakel. Tänk dig att du rör dig i en snårskog av ihåliga träd, men snårigheten är skenbar, hela den täta skogstrukturen är ytterligt symmetriskt byggd.

Den har skapats genom kemiska processer som påminner om vad kemin gör i levande organismer. Men här handlar det om vad som händer om man sammanfogar vattenhatande membran med vattenälskande. Då växer en sådan här snårskog fram som en sorts pelarsal med ihåliga pelare, allt i nanostorlek.

Växer organiserat

Men den här självorganiserade strukturen kan se ut på olika vis, berättar Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockhoolms Universitet.

- Organisationer kan både förutsägas och styras ganska väl. Med enkla medel: med koncentration och temperaturer.

Så gjuter man i pelarna och får en färg, eller ett bläck som ändrar färg när solen lyser på det. Man stoppar ner ett ljuskänsligt pigment i en mjuk massa i de styva pelarna och när sedan solen lyser på alltihop så ändrar pigmentet form, och färgen ändras. Att pigmentet kan ändra form beror just på att omgivningen är mjuk.

- Det vi lyckades med här, det var helt enkelt att framställa ett pigment som kan ändra färg när det belyses. Så att vid en våglängd så var det rött och med en annan våglängd blått, säger Lennart Bergström

- Menar du att man alltså kan måla sitt hus så att det ändrar färg beroende på om det är sol eller inte?

- Inga problem, lovar Lennart Bergström.

Många tillämpningar

Tillämpningarna är legio - från katalysatorer till elektronikkomponenter till Lennart Bergströms eget specialintresse: kontrollerad frisättning av läkemedel, som gjutits in i formen.

- En annan möjlighet är förstås att göra dem här i formen av små partiklar. Men där varje enskild partikel har en väldigt hög inre yta, som inkorporerar till exempel ett läkemedel, säger Lennart Bergström.

AnnLouise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".